Autocad doesn't open on the new OS

This is the place to discuss the latest computer hardware issues and technology. Please keep the discussion ON TOPIC!
HynekHavlicek
Legit Little One
Legit Little One
Posts: 2
Joined: Sun Mar 06, 2016 8:46 am

Autocad doesn't open on the new OS

Postby HynekHavlicek » Sun Mar 13, 2016 9:07 am

Why does autocad 2006 hesitate on win7 when opening files or inserting blocks? I am a 1 man show, so I don't have any networking issues. All my files are saved on my local hardrive. I never had this problem on my old xp machine.

User avatar
KnightRid
Moderator
Moderator
Posts: 3570
Joined: Wed Dec 14, 2005 5:21 am
Location: Dallastown, PA

Re: Autocad doesn't open on the new OS

Postby KnightRid » Mon Mar 14, 2016 4:42 am

Problem #1 - WAY too old of a version. - https://forums.autodesk.com/t5/autocad- ... -p/2580532 - run in compatibility mode on windows 7 but the better option would be to upgrade your version.

How much RAM do you have? CPU? dedicated video or built in?

Autocad has always been a resource hog due to the nature of the product and what it does so you need a good system to perform anything with speed.
Cigar Blog I review for - http://www.stogiereview.com

User avatar
bubba
Staff Writer
Staff Writer
Posts: 4650
Joined: Sun May 01, 2005 10:24 am
Location: STL

Re: Autocad doesn't open on the new OS

Postby bubba » Mon Mar 14, 2016 6:43 am

Yup, 2006 in Win7 is sketchy.

2009 is the lowest you can run for Win7 and be stable (I think)

We currently run 2013, no issues on Win7. I have tried 2013 on Win10 and it gets flaky, and Autodesk is not patching it to run on Win10 either. What sucks is that now Autodesk doesn't do standalone perpetual licenses any more, so subscription only.


If you have a beefy enough system, run the Virtual XP in Win7. Get your stability back for the 2006 version.
"The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not."
-Thomas Jefferson

kristensen
Legit Little One
Legit Little One
Posts: 2
Joined: Sun Mar 20, 2016 6:50 am

Re: Autocad doesn't open on the new OS

Postby kristensen » Tue Mar 22, 2016 8:02 am

I would check with your video card manufacturer and see if there is a driver update for your video card. Possible it didn't get updated when you installed the new operating system.
As for file scanning, I think Autodesk products read every file that is needed when it opens a file. If the file has a bad path, is corrupted or doesn't exist the system will spend alot of time searching for it.
If it's so, then you can try to repair files via Recovery Toolbox DWG and see if you can open them. They have a demo version. So you'll be able to check can this program help you or not. http://www.oemailrecovery.com/dwg_recovery.html

kristensen
Legit Little One
Legit Little One
Posts: 2
Joined: Sun Mar 20, 2016 6:50 am

Re: Autocad doesn't open on the new OS

Postby kristensen » Tue Mar 22, 2016 8:04 am

Have a look at this information from Microsoft:
http://windows.microsoft.com/en-us/wind ... =windows-7
http://knowledgemanagement.ittoolbox.co ... le-5633709
WARNING: Do not use the troubleshooter on anti-virus, of other system programs (risking data loss).

HynekHavlicek
Legit Little One
Legit Little One
Posts: 2
Joined: Sun Mar 06, 2016 8:46 am

Re: Autocad doesn't open on the new OS

Postby HynekHavlicek » Fri Mar 25, 2016 4:51 am

Thank you all for your advice! The issue has been resolved.


Return to “General Computer Forum”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests