Help! No LAN detected.

This is the place to discuss the latest computer hardware issues and technology. Please keep the discussion ON TOPIC!
User avatar
sbohdan
Legit Extremist
Legit Extremist
Posts: 1239
Joined: Sun Jul 17, 2005 9:33 am
Location: Canada
Contact:

Help! No LAN detected.

Postby sbohdan » Tue Sep 26, 2017 11:02 am

My son's PC doesn't show the ethernet card in device manager. First thought it was a driver problem, so uninstalled and installed a driver. Next I looked in BIOS but there is no LAN detected eighter. Than I bought a separate PCI ethernet card with a single LAN port. Still nothing. There is no yellow triangle in device manager just the whole "Network Adapters" category doesn't show. I'm out of ideas. Any help? ](*,)

There is Win7 Home on the PC.
Main rig: NZXT Phantom modded case with Danger Den WC, Gigabyte GA-P67-UD4-B3, 2500K@4.7Ghz,1.428V, 8GB GSkill Ripjaws 2133Mhz 10-12-12-31@1.6V, MSI GTX 1060 3GT OC, Asus 24" 1ms 144hz, 2xOCZ Vertex4 128GB RAID0, Samsung 2TB; PC P&C 750W, Win7 Ultimate 64
Laptop: Dell XPS 1530 (T9500; 4GB 800 RAM; 120GB Crucial SSD; 8600GT; WIN7 64bit)
my complete GFX tuneup & cooling mod: viewtopic.php?t=3263&highlight=

User avatar
bubba
Staff Writer
Staff Writer
Posts: 4658
Joined: Sun May 01, 2005 10:24 am
Location: STL

Re: Help! No LAN detected.

Postby bubba » Tue Sep 26, 2017 2:03 pm

The on board may have shot craps. Boot to a linux live cd of some flavor a see if it will see the PCI card.

In the off chance if sees either of the NICs, Windows is dorked somehow. Sees nothing, could be the board.
"The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not."
-Thomas Jefferson

User avatar
Apoptosis
Site Admin
Site Admin
Posts: 33695
Joined: Sun Oct 05, 2003 8:45 pm
Location: St. Louis, Missouri
Contact:

Re: Help! No LAN detected.

Postby Apoptosis » Tue Sep 26, 2017 3:04 pm

What is the board model number?

Updated to the latest BIOS/UEFI build?

So, you removed the driver and installed it. That means the NIC was there for the driver to install. Why its not seeing it after the driver is installed is weird. Can you go to a system restore point?

You might also want to run a program like CCleaner to tidy up the registry. That might do the trick.

When it doubt blow off the OS and do a fresh install!
Find us on Facebook to discover the faces behind the names!
Follow Me on Twitter!

User avatar
KnightRid
Moderator
Moderator
Posts: 3630
Joined: Wed Dec 14, 2005 5:21 am
Location: Dallastown, PA

Re: Help! No LAN detected.

Postby KnightRid » Wed Sep 27, 2017 5:17 am

Look in device manager for anything under OTHER DEVICES and it will say UNKNOWN or something similar. Remove it. Reboot. See if it installs a driver correctly.

Along with ccleaner also run malwarebytes or whatever spyware program you like the best.

Boot into safe mode with networking and see if you an find it or install it and get it to stick.
Cigar Blog I review for - http://www.stogiereview.com

Remember, I am opinionated and nothing I say or do reflects on anyone or anything else but me :finga:

User avatar
sbohdan
Legit Extremist
Legit Extremist
Posts: 1239
Joined: Sun Jul 17, 2005 9:33 am
Location: Canada
Contact:

Re: Help! No LAN detected.

Postby sbohdan » Wed Sep 27, 2017 3:53 pm

Case solved. I took a spare, empty SSD and put a fresh install of Win7 on it. First it didn't work but than after one of the restarts, suddenly it did. I have no explanation why it did though. Made no sense. Anyway, Thanks for all the answers. It gave me couple of ideas. Just a bit confused why it didn't and than why it suddenly did :?
Main rig: NZXT Phantom modded case with Danger Den WC, Gigabyte GA-P67-UD4-B3, 2500K@4.7Ghz,1.428V, 8GB GSkill Ripjaws 2133Mhz 10-12-12-31@1.6V, MSI GTX 1060 3GT OC, Asus 24" 1ms 144hz, 2xOCZ Vertex4 128GB RAID0, Samsung 2TB; PC P&C 750W, Win7 Ultimate 64
Laptop: Dell XPS 1530 (T9500; 4GB 800 RAM; 120GB Crucial SSD; 8600GT; WIN7 64bit)
my complete GFX tuneup & cooling mod: viewtopic.php?t=3263&highlight=


Return to “General Computer Forum”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests