Phenom II vrs Athlon II

Discussions about AMD Processors and overclocking. Need help with that new AMD CPU or not sure which one to buy? Like to void your warranty? This is the place for you! Please keep the topic on Processors only!
petepav@yahoo.com
Legit Enthusiast
Legit Enthusiast
Posts: 45
Joined: Thu Sep 23, 2010 5:11 pm

Phenom II vrs Athlon II

Postby petepav@yahoo.com » Thu Aug 25, 2011 4:01 pm

What is the difference between the Phenom II and the Athlon II ?

It looks like the Athlon is less expensive. I'm looking for a simple AMD Dual core, I dont need to overclock it etc.

User avatar
skier
Moderator
Moderator
Posts: 4450
Joined: Mon Mar 26, 2007 3:29 pm
Location: Maine
Contact:

Re: Phenom II vrs Athlon II

Postby skier » Mon Aug 29, 2011 8:25 pm

the ONLY difference between an Athlon II and Phenom II at the same speed is L3 cache, where Deneb-based Phenom II's have 6MB L3 cache and Athlon II's have no L3 cache.

there are very few scenarios where the L3 cache would be even slightly noticeable. even in synthetic benchmarks you do not see a difference
-Austin
Image
Screamin' BCLK: Image
775 System (Overclocking Platform): Q8400/Q8300/E8400/E7400/E7500 - GA-EP45-UD3R v1.1 - 4GB (2x2) OCZ Reaper HPC DDR2 1066 CL5 2.1v Corsair TX-750w
Gamer: Asrock Z77 Extreme4, i7 3770K @4.6GHz, ThermalTake Armor A90 modded, 2x4GB GSKILL RipjawsX DDR3 2133 CL9, Corsair HX-750w, MSI GTX660 Twin Frozr
Server2012: Q9300 - 8GB DDR2 - Asus P5QL Pro - Corsair CX430 - Mirrored 2TB Seagate's with 2TB WD cav for fileshare backups, 1TB WD for OS backups

petepav@yahoo.com
Legit Enthusiast
Legit Enthusiast
Posts: 45
Joined: Thu Sep 23, 2010 5:11 pm

Re: Phenom II vrs Athlon II

Postby petepav@yahoo.com » Tue Aug 30, 2011 11:37 am

Thanks, good to know.

User avatar
hark
Legit Extremist
Legit Extremist
Posts: 362
Joined: Tue Jan 05, 2010 3:02 am

Re: Phenom II vrs Athlon II

Postby hark » Thu Sep 15, 2011 10:38 am

skier wrote:the ONLY difference between an Athlon II and Phenom II at the same speed is L3 cache, where Deneb-based Phenom II's have 6MB L3 cache and Athlon II's have no L3 cache.

there are very few scenarios where the L3 cache would be even slightly noticeable. even in synthetic benchmarks you do not see a difference


Just curious, if that's the case, why do they put L3 cache on the CPU at all?

User avatar
skier
Moderator
Moderator
Posts: 4450
Joined: Mon Mar 26, 2007 3:29 pm
Location: Maine
Contact:

Re: Phenom II vrs Athlon II

Postby skier » Sun Sep 18, 2011 3:03 pm

hark wrote:
skier wrote:the ONLY difference between an Athlon II and Phenom II at the same speed is L3 cache, where Deneb-based Phenom II's have 6MB L3 cache and Athlon II's have no L3 cache.

there are very few scenarios where the L3 cache would be even slightly noticeable. even in synthetic benchmarks you do not see a difference


Just curious, if that's the case, why do they put L3 cache on the CPU at all?


it does have its uses, primarily for workstations like for CAD or heavy photo/video editing and compressions
-Austin
Image
Screamin' BCLK: Image
775 System (Overclocking Platform): Q8400/Q8300/E8400/E7400/E7500 - GA-EP45-UD3R v1.1 - 4GB (2x2) OCZ Reaper HPC DDR2 1066 CL5 2.1v Corsair TX-750w
Gamer: Asrock Z77 Extreme4, i7 3770K @4.6GHz, ThermalTake Armor A90 modded, 2x4GB GSKILL RipjawsX DDR3 2133 CL9, Corsair HX-750w, MSI GTX660 Twin Frozr
Server2012: Q9300 - 8GB DDR2 - Asus P5QL Pro - Corsair CX430 - Mirrored 2TB Seagate's with 2TB WD cav for fileshare backups, 1TB WD for OS backups


Return to “AMD Processor Forum”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests