Am I running a bit hot with this p4 3.0ghz no-oc

Discussion about Intel CPUs and overclocking. Need help with that new Intel processor? Not sure which one is right for you? Like to void your warranty? This is the place for you! Please keep the topic on Intel Processors!
Lyoooha
Legit Little One
Legit Little One
Posts: 2
Joined: Fri Feb 19, 2010 8:31 pm

Am I running a bit hot with this p4 3.0ghz no-oc

Postby Lyoooha » Fri Feb 19, 2010 8:42 pm

Hello, my pretty basic but big coolermaster fan cooler goes past 4000rpm after like 2 mins of on-time (even in bios) to cool the CPU from temperature of 75•c to target temperature of 68•c as set in bios under hardware management. So the fan sounds a little loud. This is the loudest computer I've assembled. Just wondering maybe I should add thermal paste or something.

I've looked around on the Internet, but by reading peoples posts Ive gotten confused between the Cpu and MB temp readings.

here's a screen shot of the computer after couple of minutes in bios:

Image

any input is greatly appreciated

Best regards ,

Alex

User avatar
Apoptosis
Site Admin
Site Admin
Posts: 33834
Joined: Sun Oct 05, 2003 8:45 pm
Location: St. Louis, Missouri
Contact:

Re: Am I running a bit hot with this p4 3.0ghz no-oc

Postby Apoptosis » Fri Feb 19, 2010 9:21 pm

You might want to make sure it is seated properly and that the thermal compound is okay. YOu usually need to re-do the thermal compound a few times a year depending on the kind that you use.

That temperature isn't high enough to worry about chip damage though, so the loud fan might be bothering you, but that is it.
Find us on Facebook to discover the faces behind the names!
Follow Me on Twitter!

fordmayhem
Legit Enthusiast
Legit Enthusiast
Posts: 32
Joined: Sat Jul 19, 2008 6:44 am

Re: Am I running a bit hot with this p4 3.0ghz no-oc

Postby fordmayhem » Fri Feb 19, 2010 9:23 pm

What.

You didnt apply thermal paste?

Then thats your reason.

User avatar
ibleet
Legit Extremist
Legit Extremist
Posts: 1529
Joined: Thu Mar 08, 2007 5:40 pm

Re: Am I running a bit hot with this p4 3.0ghz no-oc

Postby ibleet » Sat Feb 20, 2010 12:37 am

Ya, that temp is too high. Remove the heatsink and reinstall it using Arctic Silver or Ceramique. Don't use too much as this is one of those times where more is NOT better.

Lyoooha
Legit Little One
Legit Little One
Posts: 2
Joined: Fri Feb 19, 2010 8:31 pm

Re: Am I running a bit hot with this p4 3.0ghz no-oc

Postby Lyoooha » Sat Feb 20, 2010 8:40 am

I am sure I applied thermal paste, but maybe I put too much this time. it was long time ago. Where should I buy thermal paste. What temp should I be aiming for in cAse of both Cpu and Motherboard

User avatar
ibleet
Legit Extremist
Legit Extremist
Posts: 1529
Joined: Thu Mar 08, 2007 5:40 pm

Re: Am I running a bit hot with this p4 3.0ghz no-oc

Postby ibleet » Sun Feb 21, 2010 1:00 am

You can buy thermal compound at Newegg.com or any other PC etailer. I would expect temps of low to mid 30's at idle.

User avatar
Gomeler
Legit Extremist
Legit Extremist
Posts: 449
Joined: Tue Jun 17, 2008 6:05 pm
Location: Atlanta, GA
Contact:

Re: Am I running a bit hot with this p4 3.0ghz no-oc

Postby Gomeler » Mon Mar 01, 2010 10:13 pm

ibleet wrote:You can buy thermal compound at Newegg.com or any other PC etailer. I would expect temps of low to mid 30's at idle.


Depends completely on the CPU and heatsink. I do agree though that 69C is a bit high especially for a stock clocked Netburst processor even on a stock cooler.
3DMark06 Addict

Image


Return to “Intel Processor Forum”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests