How much memory is my system using?

From general questions to the harder advanced user topics you will find them here!
Post Reply
User avatar
XstollieX
Staff Writer
Staff Writer
Posts: 1641
Joined: Mon Mar 24, 2008 10:51 am
Contact:

How much memory is my system using?

Post by XstollieX » Sat Oct 30, 2010 9:00 pm

Well as stated in the subject, I am not sure what to believe as far as how much memory my system is using. I have 6gb installed in triple channel mode. In the BIOS it is seeing 4Gb only, windows says it is 4gb, CPUz says 6gb, WTF? I have shifted sticks around in triple channel and same result. Take the sticks out of triple channel and they show up in the BIOS fine. I am thinking that I have a dead memory slot...but it shows up in cpuz, I'm just a bit confused
mem4gb_2.jpg
BIOS Shot
mem4gb_2.jpg (24.73 KiB) Viewed 6006 times
mem4gb.png
CPUz and windows
mem4gb.png (94.14 KiB) Viewed 6006 times

If you have any suggestions I am all ears. I am running the latest available BIOS on the ASRock X58 Extreme3 board and the memory is a set of Corsair Dominator 1600MHz

User avatar
InspectahACE
Legit Extremist
Legit Extremist
Posts: 1765
Joined: Tue Sep 06, 2005 8:25 pm
Location: Las Vegas

Re: How much memory is my system using?

Post by InspectahACE » Sat Oct 30, 2010 10:21 pm

Have you run MemTest on each stick yet? I had a very similar issue on my Rampage II Extreme where it reported 2Gb or 4Gb...sometimes 6GB after a hard reboot. I thought it was the board until I tried them in a different mobo. Ran MemTest and sure enough, one of my Dominator sticks were showing tons of errors.
i7 3930K @ 3.8 Ghz | Asus Rampage IV Extreme | Asus GTX TITAN SLI | 16GB G.Skill Ripjaws Z DDR3-1866 | Corsair H100i | Corsair Force GT 90 GB SSD | 2x Corsair Force GT 240 GB SSD | 450GB VelociRaptor | Sound Blaster Z | Corsair AX1200i PSU | Logitech G502 | Logitech G810| CM HAF-932 Black Edition | BenQ Zowie XL2730 27" monitor | Windows 10 Pro 64-bit

User avatar
XstollieX
Staff Writer
Staff Writer
Posts: 1641
Joined: Mon Mar 24, 2008 10:51 am
Contact:

Re: How much memory is my system using?

Post by XstollieX » Sat Oct 30, 2010 11:09 pm

Just set it up in another machine and so far they are showing up normally. I am going to run memtest overnight. Just need to finish the build first.

Edit memtest 86+ 4.1 running at 1:15am

User avatar
XstollieX
Staff Writer
Staff Writer
Posts: 1641
Joined: Mon Mar 24, 2008 10:51 am
Contact:

Re: How much memory is my system using?

Post by XstollieX » Sun Oct 31, 2010 7:47 am

Well look like that kit took a crap on me time for an RMA Request
Attachments
memtest-fail.jpg
memtest-fail.jpg (80.92 KiB) Viewed 5961 times

User avatar
InspectahACE
Legit Extremist
Legit Extremist
Posts: 1765
Joined: Tue Sep 06, 2005 8:25 pm
Location: Las Vegas

Re: How much memory is my system using?

Post by InspectahACE » Sun Oct 31, 2010 3:18 pm

Bummer dude. The only good ting I can say is, at least it wasn't a sea of red like I saw on the test I ran.
i7 3930K @ 3.8 Ghz | Asus Rampage IV Extreme | Asus GTX TITAN SLI | 16GB G.Skill Ripjaws Z DDR3-1866 | Corsair H100i | Corsair Force GT 90 GB SSD | 2x Corsair Force GT 240 GB SSD | 450GB VelociRaptor | Sound Blaster Z | Corsair AX1200i PSU | Logitech G502 | Logitech G810| CM HAF-932 Black Edition | BenQ Zowie XL2730 27" monitor | Windows 10 Pro 64-bit

User avatar
XstollieX
Staff Writer
Staff Writer
Posts: 1641
Joined: Mon Mar 24, 2008 10:51 am
Contact:

Re: How much memory is my system using?

Post by XstollieX » Sun Oct 31, 2010 4:32 pm

Sea of red or this, either way it needs to be RMA's

User avatar
InspectahACE
Legit Extremist
Legit Extremist
Posts: 1765
Joined: Tue Sep 06, 2005 8:25 pm
Location: Las Vegas

Re: How much memory is my system using?

Post by InspectahACE » Sun Oct 31, 2010 4:53 pm

Indeed
i7 3930K @ 3.8 Ghz | Asus Rampage IV Extreme | Asus GTX TITAN SLI | 16GB G.Skill Ripjaws Z DDR3-1866 | Corsair H100i | Corsair Force GT 90 GB SSD | 2x Corsair Force GT 240 GB SSD | 450GB VelociRaptor | Sound Blaster Z | Corsair AX1200i PSU | Logitech G502 | Logitech G810| CM HAF-932 Black Edition | BenQ Zowie XL2730 27" monitor | Windows 10 Pro 64-bit

Post Reply