System temp 117 degrees!

This is the place to discuss the latest computer hardware issues and technology. Please keep the discussion ON TOPIC!
Post Reply
User avatar
aircommando13
Legit Fanatic
Legit Fanatic
Posts: 231
Joined: Wed Mar 12, 2008 5:14 pm
Location: Omaha, NE
Contact:

System temp 117 degrees!

Post by aircommando13 » Thu Nov 06, 2008 5:56 pm

so i downloaded speedfan the other day, and it read that my system temp was 117 degrees celsius! My core temps were fine, mid 30's. I figured I did something wrong, bought some arctic silver thermal paste, applied it correctly( i did it wrong the first time), and my core temps dropped 10 degrees each, but the system temp is still 117 degrees. Is that an error, or do I need to check something else out?

Btw im using an e8500 on a 750i chipset in a p182 case
Intel E8500 @ 4.0GHz
4GB(2 x 2GB) DDR2 800MHz
EVGA 750i SLI FTW
Seagate 7200.11 500GB HD
EVGA GTX 260 55nm
Antec 630 watt PSU
Samsung 22x DVD/+/-RW Burner
Antec p182 Case

User avatar
martini161
Mr Awesome
Mr Awesome
Posts: 3183
Joined: Sat Sep 08, 2007 8:27 pm
Location: Cherry Hill, New Jersey
Contact:

Re: System temp 117 degrees!

Post by martini161 » Thu Nov 06, 2008 8:10 pm

system temp doesnt matter only core temps do

User avatar
aircommando13
Legit Fanatic
Legit Fanatic
Posts: 231
Joined: Wed Mar 12, 2008 5:14 pm
Location: Omaha, NE
Contact:

Re: System temp 117 degrees!

Post by aircommando13 » Thu Nov 06, 2008 9:30 pm

ok... but what is the system temp monitoring? the motherboard?
Intel E8500 @ 4.0GHz
4GB(2 x 2GB) DDR2 800MHz
EVGA 750i SLI FTW
Seagate 7200.11 500GB HD
EVGA GTX 260 55nm
Antec 630 watt PSU
Samsung 22x DVD/+/-RW Burner
Antec p182 Case

vbironchef
Legit Extremist
Legit Extremist
Posts: 2301
Joined: Tue Mar 27, 2007 3:35 pm

Re: System temp 117 degrees!

Post by vbironchef » Thu Nov 06, 2008 10:30 pm

Try downloading CoreTemp. that will give you a second opinion.

User avatar
skier
Moderator
Moderator
Posts: 4450
Joined: Mon Mar 26, 2007 3:29 pm
Location: Maine
Contact:

Re: System temp 117 degrees!

Post by skier » Thu Nov 06, 2008 11:36 pm

im sure the "system temp" is the motherboard, which has failing temp sensors generally, on some boards it is steady at 125C, 120C, etc. nothing to worry about if it doesnt go up or down off a high temp, its prolly just a misread sensor :drinkers:
-Austin
Image
Screamin' BCLK: Image
775 System (Overclocking Platform): Q8400/Q8300/E8400/E7400/E7500 - GA-EP45-UD3R v1.1 - 4GB (2x2) OCZ Reaper HPC DDR2 1066 CL5 2.1v Corsair TX-750w
Gamer: Asrock Z77 Extreme4, i7 3770K @4.6GHz, ThermalTake Armor A90 modded, 2x4GB GSKILL RipjawsX DDR3 2133 CL9, Corsair HX-750w, MSI GTX660 Twin Frozr
Server2012: Q9300 - 8GB DDR2 - Asus P5QL Pro - Corsair CX430 - Mirrored 2TB Seagate's with 2TB WD cav for fileshare backups, 1TB WD for OS backups

User avatar
DMB2000uk
Site Admin
Site Admin
Posts: 7095
Joined: Mon Jul 18, 2005 5:36 pm
Location: UK

Re: System temp 117 degrees!

Post by DMB2000uk » Fri Nov 07, 2008 3:37 am

Well the other thing you could do is risk burning yourself and touch some of the heatsinks on the motherboard to see if they feel like they are that hot.

Dan
Image (<- Clickable)

User avatar
martini161
Mr Awesome
Mr Awesome
Posts: 3183
Joined: Sat Sep 08, 2007 8:27 pm
Location: Cherry Hill, New Jersey
Contact:

Re: System temp 117 degrees!

Post by martini161 » Fri Nov 07, 2008 9:23 am

yeah, and FYI skier, if we ever get that motherboard workign one of the sensors on the PWM is broke, stuck on 125 C so dont let it scare you :P

User avatar
skier
Moderator
Moderator
Posts: 4450
Joined: Mon Mar 26, 2007 3:29 pm
Location: Maine
Contact:

Re: System temp 117 degrees!

Post by skier » Fri Nov 07, 2008 12:25 pm

martini161 wrote:yeah, and FYI skier, if we ever get that motherboard workign one of the sensors on the PWM is broke, stuck on 125 C so dont let it scare you :P
my 750i board has a system temp of 127C, my old Athlon XP board had one also 125C, i'm used to it, it's like manufacturers try to wire the sensors wrong :roll:
-Austin
Image
Screamin' BCLK: Image
775 System (Overclocking Platform): Q8400/Q8300/E8400/E7400/E7500 - GA-EP45-UD3R v1.1 - 4GB (2x2) OCZ Reaper HPC DDR2 1066 CL5 2.1v Corsair TX-750w
Gamer: Asrock Z77 Extreme4, i7 3770K @4.6GHz, ThermalTake Armor A90 modded, 2x4GB GSKILL RipjawsX DDR3 2133 CL9, Corsair HX-750w, MSI GTX660 Twin Frozr
Server2012: Q9300 - 8GB DDR2 - Asus P5QL Pro - Corsair CX430 - Mirrored 2TB Seagate's with 2TB WD cav for fileshare backups, 1TB WD for OS backups

Post Reply