Strange mouse disconnects/reconnects

This is the place to discuss the latest computer hardware issues and technology. Please keep the discussion ON TOPIC!
Post Reply
User avatar
DX
Legit Extremist
Legit Extremist
Posts: 469
Joined: Fri Apr 13, 2007 3:40 pm

Strange mouse disconnects/reconnects

Post by DX » Mon Mar 16, 2009 1:38 pm

Since I updated my BIOS for my new CPU my mouse has been disconnecting and reconnecting at random. Sometimes I have to unplug it and plug it back in to get it to work again. Any suggestions? Not a driver issue as i was using the built in one in Vista64 then downloaded the 64 bit IntelePoint software from MS as it is a MS mouse. It didn't seem to help. I was thinking of possibly using a usb to PS2 adapter and just using it that way however I would like to just keep using the USB. It doesn't matter what port I use the results are the same. The next thing I'm going to try and see if i can change the IRQ that the USB is using. After that I'm not sure what to try. It is VERY frustrating when I'm in a RAID and I can't click to heal the tank when my head is under the desk unplugging and plugging in the mouse.
AMD 960T OC'ed to 4gz
ASRock 970 EXTREME4 AM3+ AMD 970
2 X G.SKILL Ares Series 8GB (2 x 4GB) 240-Pin DDR3 SDRAM DDR3 2133 (PC3 17000)(16gb)
EVGA SuperClocked 02G-P4-2682-KR GeForce GTX 680 2GB 256-bit GDDR5 PCI Express 3.0 x16

User avatar
Major_A
Legit Extremist
Legit Extremist
Posts: 3793
Joined: Tue May 15, 2007 2:11 pm
Location: Houston, TX

Re: Strange mouse disconnects/reconnects

Post by Major_A » Mon Mar 16, 2009 1:55 pm

Do you have the latest chipset drivers installed? Have you altered the USB polling rate?

User avatar
DX
Legit Extremist
Legit Extremist
Posts: 469
Joined: Fri Apr 13, 2007 3:40 pm

Re: Strange mouse disconnects/reconnects

Post by DX » Mon Mar 16, 2009 5:28 pm

Nope just updated the BIOS and changed out the CPU. Nothing else was changed. I have the newest drivers from the ECS web site for the GF8200A version 18.12. Not sure what the deal is. I have run ccleaner, spybot and I have Symantec Endpoint Protection 11. The system seems to be running fine now but I haven't any idea why it started to be a problem and now the problem has magically gone away.

As soon as I posted the mouse flaked out again.
AMD 960T OC'ed to 4gz
ASRock 970 EXTREME4 AM3+ AMD 970
2 X G.SKILL Ares Series 8GB (2 x 4GB) 240-Pin DDR3 SDRAM DDR3 2133 (PC3 17000)(16gb)
EVGA SuperClocked 02G-P4-2682-KR GeForce GTX 680 2GB 256-bit GDDR5 PCI Express 3.0 x16

User avatar
XstollieX
Staff Writer
Staff Writer
Posts: 1641
Joined: Mon Mar 24, 2008 10:51 am
Contact:

Re: Strange mouse disconnects/reconnects

Post by XstollieX » Mon Mar 16, 2009 6:23 pm

Have you tried a different mouse, or a different usb port?

User avatar
Major_A
Legit Extremist
Legit Extremist
Posts: 3793
Joined: Tue May 15, 2007 2:11 pm
Location: Houston, TX

Re: Strange mouse disconnects/reconnects

Post by Major_A » Mon Mar 16, 2009 7:03 pm

Go into your BIOS. Select "Load Defaults/Load Fail Safes", something along those lines. Reboot the machine. After the defaults are loaded go back into the BIOS and make any changes. All boards recommend this procedure after a flash. Maybe something there is flaky.

User avatar
DX
Legit Extremist
Legit Extremist
Posts: 469
Joined: Fri Apr 13, 2007 3:40 pm

Re: Strange mouse disconnects/reconnects

Post by DX » Tue Mar 17, 2009 6:53 am

The BIOS loads defaults after an update automatically as I had to reset everything. I also had jumpered the BIOS manually resetting it to defaults when this started happening. Swapped all around on the board to different USB ports.
AMD 960T OC'ed to 4gz
ASRock 970 EXTREME4 AM3+ AMD 970
2 X G.SKILL Ares Series 8GB (2 x 4GB) 240-Pin DDR3 SDRAM DDR3 2133 (PC3 17000)(16gb)
EVGA SuperClocked 02G-P4-2682-KR GeForce GTX 680 2GB 256-bit GDDR5 PCI Express 3.0 x16

User avatar
Major_A
Legit Extremist
Legit Extremist
Posts: 3793
Joined: Tue May 15, 2007 2:11 pm
Location: Houston, TX

Re: Strange mouse disconnects/reconnects

Post by Major_A » Tue Mar 17, 2009 11:54 am

Like you already mentioned try the USB to PS2 adapter. If it was working before the BIOS flash my only other suggestions are:
-Flash the BIOS back to the previous revision
-Try another mouse

User avatar
Tech_Greek
Legit Extremist
Legit Extremist
Posts: 265
Joined: Tue Jan 02, 2007 2:35 pm

Re: Strange mouse disconnects/reconnects

Post by Tech_Greek » Tue Mar 17, 2009 2:39 pm

Two instances

1) My office mouse stopped working randomly, light would go off on it (junky generic gateway mouse)...replaced and it worked fine for now on (the old mouse would stay in device manager most of the time when it went out). Latest MS KB & Mouse 7000 for the win.

2) My gateway, flashed my bios, and it decided to kill my WLAN Linksys USB54GSC Wireless Adaptor.

User avatar
DX
Legit Extremist
Legit Extremist
Posts: 469
Joined: Fri Apr 13, 2007 3:40 pm

Re: Strange mouse disconnects/reconnects

Post by DX » Wed Mar 18, 2009 6:53 am

Mouse works fine on the other system. I have had this happen before on another computer and I ended up just formatting it and redoing it from scratch to make the problem go away. The mouse is a good Microsoft mouse.
AMD 960T OC'ed to 4gz
ASRock 970 EXTREME4 AM3+ AMD 970
2 X G.SKILL Ares Series 8GB (2 x 4GB) 240-Pin DDR3 SDRAM DDR3 2133 (PC3 17000)(16gb)
EVGA SuperClocked 02G-P4-2682-KR GeForce GTX 680 2GB 256-bit GDDR5 PCI Express 3.0 x16

User avatar
Major_A
Legit Extremist
Legit Extremist
Posts: 3793
Joined: Tue May 15, 2007 2:11 pm
Location: Houston, TX

Re: Strange mouse disconnects/reconnects

Post by Major_A » Wed Mar 18, 2009 7:08 am

Have you tried going to the Control Panel and setting the mouse to the default settings?

Maybe you should try the polling rate "hack" and see if the results are the same.
http://forum.overclock3d.net/showthread.php?t=8561

User avatar
DX
Legit Extremist
Legit Extremist
Posts: 469
Joined: Fri Apr 13, 2007 3:40 pm

Re: Strange mouse disconnects/reconnects

Post by DX » Wed Mar 18, 2009 10:21 am

I'll give that a shot before sentencing it to reformat/reinstall.
AMD 960T OC'ed to 4gz
ASRock 970 EXTREME4 AM3+ AMD 970
2 X G.SKILL Ares Series 8GB (2 x 4GB) 240-Pin DDR3 SDRAM DDR3 2133 (PC3 17000)(16gb)
EVGA SuperClocked 02G-P4-2682-KR GeForce GTX 680 2GB 256-bit GDDR5 PCI Express 3.0 x16

User avatar
DX
Legit Extremist
Legit Extremist
Posts: 469
Joined: Fri Apr 13, 2007 3:40 pm

Re: Strange mouse disconnects/reconnects

Post by DX » Wed Mar 18, 2009 7:22 pm

That REALLY didn't work. It disabled all USB devices including my USB keyboard. I had to dig up an old keyboard that the letter b didn't work and the arrow keys down and right didn't work. Then get the original file back in place. I'm not sure why it didn't work but it definitely didn't. I got it going again with the mouse disconnects and I'll just have to format and reinstall.

Ticks me off that I can't find a decent solution.
AMD 960T OC'ed to 4gz
ASRock 970 EXTREME4 AM3+ AMD 970
2 X G.SKILL Ares Series 8GB (2 x 4GB) 240-Pin DDR3 SDRAM DDR3 2133 (PC3 17000)(16gb)
EVGA SuperClocked 02G-P4-2682-KR GeForce GTX 680 2GB 256-bit GDDR5 PCI Express 3.0 x16

User avatar
Major_A
Legit Extremist
Legit Extremist
Posts: 3793
Joined: Tue May 15, 2007 2:11 pm
Location: Houston, TX

Re: Strange mouse disconnects/reconnects

Post by Major_A » Wed Mar 18, 2009 9:36 pm

Sorry to hear that. My Razer has On-The-Fly polling rate adjustments so I haven't tried that file. Maybe it wasn't for the 64 bit Windows. Before reformatting I would contact ECS and see what they have to say. Maybe they can duplicate the problem and issue a fix. That's a long shot but it's better than having to reinstall everything.

User avatar
Tech_Greek
Legit Extremist
Legit Extremist
Posts: 265
Joined: Tue Jan 02, 2007 2:35 pm

Re: Strange mouse disconnects/reconnects

Post by Tech_Greek » Thu Mar 19, 2009 6:52 am

Try going into the device manager, delete the mouse and make sure and check the "DELETE DRIVER" - have new ones on deck though.

User avatar
DX
Legit Extremist
Legit Extremist
Posts: 469
Joined: Fri Apr 13, 2007 3:40 pm

Re: Strange mouse disconnects/reconnects

Post by DX » Thu Mar 19, 2009 7:09 am

It isn't related ot the mouse driver as far as I can tell as it behaved exactly the same with the built in vista driver as it did with the Intelepoint software. There are different version of that hacked usbport.sys file so that didn't seem to be a version issue more that there must have been a patch that changed that file or how the system treats the files in system32.
AMD 960T OC'ed to 4gz
ASRock 970 EXTREME4 AM3+ AMD 970
2 X G.SKILL Ares Series 8GB (2 x 4GB) 240-Pin DDR3 SDRAM DDR3 2133 (PC3 17000)(16gb)
EVGA SuperClocked 02G-P4-2682-KR GeForce GTX 680 2GB 256-bit GDDR5 PCI Express 3.0 x16

User avatar
XstollieX
Staff Writer
Staff Writer
Posts: 1641
Joined: Mon Mar 24, 2008 10:51 am
Contact:

Re: Strange mouse disconnects/reconnects

Post by XstollieX » Thu Mar 19, 2009 8:24 am

Or the mouse is crappin out on you.

User avatar
DX
Legit Extremist
Legit Extremist
Posts: 469
Joined: Fri Apr 13, 2007 3:40 pm

Re: Strange mouse disconnects/reconnects

Post by DX » Fri Mar 20, 2009 9:47 am

Nope the mouse runs just fine on my sons computer. And his mouse does the same thing on my computer.
AMD 960T OC'ed to 4gz
ASRock 970 EXTREME4 AM3+ AMD 970
2 X G.SKILL Ares Series 8GB (2 x 4GB) 240-Pin DDR3 SDRAM DDR3 2133 (PC3 17000)(16gb)
EVGA SuperClocked 02G-P4-2682-KR GeForce GTX 680 2GB 256-bit GDDR5 PCI Express 3.0 x16

User avatar
Tech_Greek
Legit Extremist
Legit Extremist
Posts: 265
Joined: Tue Jan 02, 2007 2:35 pm

Re: Strange mouse disconnects/reconnects

Post by Tech_Greek » Sun Mar 22, 2009 10:49 am

How does PS\2 Mouse work in the OS?

User avatar
DX
Legit Extremist
Legit Extremist
Posts: 469
Joined: Fri Apr 13, 2007 3:40 pm

Re: Strange mouse disconnects/reconnects

Post by DX » Tue Mar 24, 2009 1:36 pm

I have to find a decent PS2 mouse yet. The only one I have at home is buried in the junk boxes where all old parts go to in my house. They never get thrown away but then they might never get used again. A kind of purgatory for computer crap in my house =)
AMD 960T OC'ed to 4gz
ASRock 970 EXTREME4 AM3+ AMD 970
2 X G.SKILL Ares Series 8GB (2 x 4GB) 240-Pin DDR3 SDRAM DDR3 2133 (PC3 17000)(16gb)
EVGA SuperClocked 02G-P4-2682-KR GeForce GTX 680 2GB 256-bit GDDR5 PCI Express 3.0 x16

Post Reply