Asus M3N78 PRO Barebone Kit on Tiger

This is the place to discuss the latest computer hardware issues and technology. Please keep the discussion ON TOPIC!
blitz121
Legit Enthusiast
Legit Enthusiast
Posts: 42
Joined: Sat Nov 24, 2007 5:10 pm

Re: Asus M3N78 PRO Barebone Kit on Tiger

Post by blitz121 » Mon Jun 01, 2009 10:37 pm

or I have a copy of XP professional laying around. If I go 4 gigs. but one question my GPU's ram is still used if I use four gigs right? A friend of mine is telling me it dosent use all the ram from the GPU then

User avatar
Major_A
Legit Extremist
Legit Extremist
Posts: 3793
Joined: Tue May 15, 2007 2:11 pm
Location: Houston, TX

Re: Asus M3N78 PRO Barebone Kit on Tiger

Post by Major_A » Tue Jun 02, 2009 12:06 am

I'm using XP Pro x64 and every driver I need is available to me.

If you use XP and have 4GB of RAM and a 512MB video card you will only be able to use 3584MB of memory. XP and Vista 32-bit editions can only use a combined 4GB of memory (that includes your video card). Yes it uses your video card RAM it takes away from the available system RAM.

hercules71185
Legit Extremist
Legit Extremist
Posts: 847
Joined: Mon Sep 03, 2007 2:47 am

Re: Asus M3N78 PRO Barebone Kit on Tiger

Post by hercules71185 » Tue Jun 02, 2009 6:23 am

That's right you can't actually use it all. :-\. Good news is oblivion with QTP3 ULTRA res pack, and about 10 other mods is the most ram I use at once.
Oblivion with all mods at 1680x1050 with 16xAA (forced in drivers) 16x AF, ATI Advanced AA, mipmap high, and advanced AF. While listening to music on media monkey and fraps. I still only use 2.00GB of ram.
The most ram I ever use is when I'm photoshopping raw pics and that still only comes out to about 2.75-3.1GB of ram. And that's a HUGE picture with a ton of layers.

blitz121
Legit Enthusiast
Legit Enthusiast
Posts: 42
Joined: Sat Nov 24, 2007 5:10 pm

Re: Asus M3N78 PRO Barebone Kit on Tiger

Post by blitz121 » Tue Jun 02, 2009 6:24 am

Major_A wrote:I'm using XP Pro x64 and every driver I need is available to me.

If you use XP and have 4GB of RAM and a 512MB video card you will only be able to use 3584MB of memory. XP and Vista 32-bit editions can only use a combined 4GB of memory (that includes your video card). Yes it uses your video card RAM it takes away from the available system RAM.
ok thanks

hercules71185
Legit Extremist
Legit Extremist
Posts: 847
Joined: Mon Sep 03, 2007 2:47 am

Re: Asus M3N78 PRO Barebone Kit on Tiger

Post by hercules71185 » Tue Jun 02, 2009 6:58 am

blitz121 wrote:
Major_A wrote:I'm using XP Pro x64 and every driver I need is available to me.

If you use XP and have 4GB of RAM and a 512MB video card you will only be able to use 3584MB of memory. XP and Vista 32-bit editions can only use a combined 4GB of memory (that includes your video card). Yes it uses your video card RAM it takes away from the available system RAM.
ok thanks
I thought it just capped you at your system ram and then subtracted your video card ram. For example if I open up my computer properties I have 3.25GB of ram. And if I have a video card of 896MB I'd have 3.25 still. But 896MB would be my video card. If not and it adds together that would be awesome.

User avatar
Major_A
Legit Extremist
Legit Extremist
Posts: 3793
Joined: Tue May 15, 2007 2:11 pm
Location: Houston, TX

Re: Asus M3N78 PRO Barebone Kit on Tiger

Post by Major_A » Tue Jun 02, 2009 10:38 am

I could be wrong but I don't think I takes away from your video RAM. It seems like if it did that then you would run into all kinds of problems when trying to play a game. Any RAM experts here to enlighten us?

blitz121
Legit Enthusiast
Legit Enthusiast
Posts: 42
Joined: Sat Nov 24, 2007 5:10 pm

Re: Asus M3N78 PRO Barebone Kit on Tiger

Post by blitz121 » Tue Jun 02, 2009 10:10 pm

http://www.newegg.com/Product/Product.a ... 31381#spec could I run an Nvidia Card on this?

User avatar
stopthekilling77
Legit Extremist
Legit Extremist
Posts: 2186
Joined: Fri Feb 02, 2007 2:08 pm
Location: Colorado, USA
Contact:

Re: Asus M3N78 PRO Barebone Kit on Tiger

Post by stopthekilling77 » Tue Jun 02, 2009 11:13 pm

Yes, PCI-Express slots are universal, you can run an ATI card on an Nvidia-based chipset Intel motherboard, and you can run Nvidia video card on any AM2/AM2+/AM3 board with a PCI-Express slot on it
MSI 970A-G43
AMD Phenom II X4 965BE @ 3.5 GHz
10 GB DDR3 1333 CAS-7
GeForce GTX 650 Ti OC 2GB
2TB Seagate HDD, 1TB WD HDD for backups,
Antec P-180B, Antec 450W PSU
ASUS 27" LED LCD Monitor
someday I will get a real GPU and some SSD's... :goodman:

blitz121
Legit Enthusiast
Legit Enthusiast
Posts: 42
Joined: Sat Nov 24, 2007 5:10 pm

Re: Asus M3N78 PRO Barebone Kit on Tiger

Post by blitz121 » Wed Jun 03, 2009 12:35 pm

stopthekilling77 wrote:Yes, PCI-Express slots are universal, you can run an ATI card on an Nvidia-based chipset Intel motherboard, and you can run Nvidia video card on any AM2/AM2+/AM3 board with a PCI-Express slot on it
I thought so I just wasnt sure

Post Reply