Bad memory controller?

This is the place to discuss the latest computer hardware issues and technology. Please keep the discussion ON TOPIC!
Post Reply
User avatar
XstollieX
Staff Writer
Staff Writer
Posts: 1641
Joined: Mon Mar 24, 2008 10:51 am
Contact:

Bad memory controller?

Post by XstollieX » Tue Apr 13, 2010 6:06 pm

As the subject says I think I have a bad memory controller in my I7 920.
System Specs
I7 920
EVGA X58 SLI (758)
6GB 1600mhz corsair dominator cas8 memory
HIS 5870
Corsair HX1000 psu
Situation, when my system is oc'd to 3.6 the memory is running at 1442MHz (180x20) and all seems to be stable. If I drop my system to default clocks 133x20 it is stable with a memory speed of 1066. If I change to 1333MHz by raising the memory divider, set the voltage to 1.65v I can boot into windows but it will freeze the system. At first it was stable through everything I did. It started hanging in hyper pi 32m runs but would run everything else fine, now not so much at 1333 it will lock or reboot the system when browsing the web or gaming. If I try running at 1600MHz with 8,8,8,24 timings I can't load windows. I have run memtest on all the sticks individually and as a kit and passed a minimum of 2 runs, gonna run it overnight tonight but I suspect the mem kit isn't the issue. I have tried raising the qpi voltage and had no effect. Only time it seems to have an issue is when I raise the mem divider. I tried the chip and memory in another board and I got the same results. Am I missing something or is there something else I should try before replacing the cpu? ](*,)

User avatar
InspectahACE
Legit Extremist
Legit Extremist
Posts: 1765
Joined: Tue Sep 06, 2005 8:25 pm
Location: Las Vegas

Re: Bad memory controller?

Post by InspectahACE » Tue Apr 13, 2010 6:26 pm

I'm not sure to be honest. I just run my rig at 3.6 ghz with the XMP and it gives me 1603 on the ram.(200x18) I don't touch the memory unless it need to set it around 1600(when switching between stock speed/OC). Never had an issue unless I went too high on the cpu clock. I remember when I first got my rig, it was fussy about setting the memory without the XMP profile. might have been just me though
i7 3930K @ 3.8 Ghz | Asus Rampage IV Extreme | Asus GTX TITAN SLI | 16GB G.Skill Ripjaws Z DDR3-1866 | Corsair H100i | Corsair Force GT 90 GB SSD | 2x Corsair Force GT 240 GB SSD | 450GB VelociRaptor | Sound Blaster Z | Corsair AX1200i PSU | Logitech G502 | Logitech G810| CM HAF-932 Black Edition | BenQ Zowie XL2730 27" monitor | Windows 10 Pro 64-bit

User avatar
XstollieX
Staff Writer
Staff Writer
Posts: 1641
Joined: Mon Mar 24, 2008 10:51 am
Contact:

Re: Bad memory controller?

Post by XstollieX » Tue Apr 13, 2010 6:33 pm

I have heard the xmp is funky at times so I set it manually, to no avail. Has the same problems when I set it via xmp though.

User avatar
InspectahACE
Legit Extremist
Legit Extremist
Posts: 1765
Joined: Tue Sep 06, 2005 8:25 pm
Location: Las Vegas

Re: Bad memory controller?

Post by InspectahACE » Tue Apr 13, 2010 6:42 pm

bummer...yea definitely seems like something is wonky there
i7 3930K @ 3.8 Ghz | Asus Rampage IV Extreme | Asus GTX TITAN SLI | 16GB G.Skill Ripjaws Z DDR3-1866 | Corsair H100i | Corsair Force GT 90 GB SSD | 2x Corsair Force GT 240 GB SSD | 450GB VelociRaptor | Sound Blaster Z | Corsair AX1200i PSU | Logitech G502 | Logitech G810| CM HAF-932 Black Edition | BenQ Zowie XL2730 27" monitor | Windows 10 Pro 64-bit

User avatar
XstollieX
Staff Writer
Staff Writer
Posts: 1641
Joined: Mon Mar 24, 2008 10:51 am
Contact:

Re: Bad memory controller?

Post by XstollieX » Wed Apr 14, 2010 8:21 am

Well, ran memtest overnight and successfully passed 8 tests. Anyone have any suggestions that I can try? I hate to start replacing parts without being 100% positive.

RBIEZE
Legit User
Legit User
Posts: 9
Joined: Sat Mar 27, 2010 8:43 pm

Re: Bad memory controller?

Post by RBIEZE » Wed Apr 14, 2010 10:20 am

i would manually enter all memory settings in the bios.

You cant depend on them being automatically set properly.

User avatar
XstollieX
Staff Writer
Staff Writer
Posts: 1641
Joined: Mon Mar 24, 2008 10:51 am
Contact:

Re: Bad memory controller?

Post by XstollieX » Wed Apr 14, 2010 10:47 am

XstollieX wrote:I have heard the xmp is funky at times so I set it manually, to no avail. Has the same problems when I set it via xmp though.
Already did that

User avatar
XstollieX
Staff Writer
Staff Writer
Posts: 1641
Joined: Mon Mar 24, 2008 10:51 am
Contact:

Re: Bad memory controller?

Post by XstollieX » Wed Apr 14, 2010 12:01 pm

Update:
Took out 1 stick of the dominator memory set it to 1600 and i blew up again.
put 4 gigs of Patriot Sector 5 in set to 1600MHz and it blew up as well. Looks like my chip is failing ](*,)
Am I wrong?

User avatar
InspectahACE
Legit Extremist
Legit Extremist
Posts: 1765
Joined: Tue Sep 06, 2005 8:25 pm
Location: Las Vegas

Re: Bad memory controller?

Post by InspectahACE » Wed Apr 14, 2010 12:39 pm

I'd say if finances permit, grab another cpu and try. I mean, you've already tried another motherboard right? I don't know what else could be doing that
i7 3930K @ 3.8 Ghz | Asus Rampage IV Extreme | Asus GTX TITAN SLI | 16GB G.Skill Ripjaws Z DDR3-1866 | Corsair H100i | Corsair Force GT 90 GB SSD | 2x Corsair Force GT 240 GB SSD | 450GB VelociRaptor | Sound Blaster Z | Corsair AX1200i PSU | Logitech G502 | Logitech G810| CM HAF-932 Black Edition | BenQ Zowie XL2730 27" monitor | Windows 10 Pro 64-bit

User avatar
XstollieX
Staff Writer
Staff Writer
Posts: 1641
Joined: Mon Mar 24, 2008 10:51 am
Contact:

Re: Bad memory controller?

Post by XstollieX » Wed Apr 14, 2010 12:53 pm

I think that is the plan for tomorrow assuming I finish what I need to today. Wasn't really planning on dropping 200 bucks on a new chip this week but it will be what it will be

User avatar
XstollieX
Staff Writer
Staff Writer
Posts: 1641
Joined: Mon Mar 24, 2008 10:51 am
Contact:

Re: Bad memory controller?

Post by XstollieX » Thu Apr 15, 2010 10:54 am

Sweet! I convinced Intel to RMA the chip! Now its off to microcenter to p/u one to use in the mean time. Anyone want to buy the replacement 8)

User avatar
InspectahACE
Legit Extremist
Legit Extremist
Posts: 1765
Joined: Tue Sep 06, 2005 8:25 pm
Location: Las Vegas

Re: Bad memory controller?

Post by InspectahACE » Thu Apr 15, 2010 11:20 am

Niice...I'd love to grab a new cpu with a new stepping so I could hit 4ghz stable..but I just went apesh*t on 2 Fermi's (hard as hell to find right now) and $500 on a Vaporizer(no comment)..But that's frickin cool Intel hooked you up
i7 3930K @ 3.8 Ghz | Asus Rampage IV Extreme | Asus GTX TITAN SLI | 16GB G.Skill Ripjaws Z DDR3-1866 | Corsair H100i | Corsair Force GT 90 GB SSD | 2x Corsair Force GT 240 GB SSD | 450GB VelociRaptor | Sound Blaster Z | Corsair AX1200i PSU | Logitech G502 | Logitech G810| CM HAF-932 Black Edition | BenQ Zowie XL2730 27" monitor | Windows 10 Pro 64-bit

User avatar
XstollieX
Staff Writer
Staff Writer
Posts: 1641
Joined: Mon Mar 24, 2008 10:51 am
Contact:

Re: Bad memory controller?

Post by XstollieX » Thu Apr 15, 2010 1:43 pm

InspectahACE wrote:Niice...I'd love to grab a new cpu with a new stepping so I could hit 4ghz stable..but I just went apesh*t on 2 Fermi's (hard as hell to find right now) and $500 on a Vaporizer(no comment)..But that's frickin cool Intel hooked you up
Nice, a pair of fermi's make sure to post some benches on them and let us know how much the temps in your office go up :lol: :lol:

User avatar
InspectahACE
Legit Extremist
Legit Extremist
Posts: 1765
Joined: Tue Sep 06, 2005 8:25 pm
Location: Las Vegas

Re: Bad memory controller?

Post by InspectahACE » Thu Apr 15, 2010 2:25 pm

XstollieX wrote:
InspectahACE wrote:Niice...I'd love to grab a new cpu with a new stepping so I could hit 4ghz stable..but I just went apesh*t on 2 Fermi's (hard as hell to find right now) and $500 on a Vaporizer(no comment)..But that's frickin cool Intel hooked you up
Nice, a pair of fermi's make sure to post some benches on them and let us know how much the temps in your office go up :lol: :lol:
Roger that. :lol:
i7 3930K @ 3.8 Ghz | Asus Rampage IV Extreme | Asus GTX TITAN SLI | 16GB G.Skill Ripjaws Z DDR3-1866 | Corsair H100i | Corsair Force GT 90 GB SSD | 2x Corsair Force GT 240 GB SSD | 450GB VelociRaptor | Sound Blaster Z | Corsair AX1200i PSU | Logitech G502 | Logitech G810| CM HAF-932 Black Edition | BenQ Zowie XL2730 27" monitor | Windows 10 Pro 64-bit

User avatar
XstollieX
Staff Writer
Staff Writer
Posts: 1641
Joined: Mon Mar 24, 2008 10:51 am
Contact:

Re: Bad memory controller?

Post by XstollieX » Thu Apr 15, 2010 2:37 pm

Well the new chip is rockin the Dominator at 1600MHz right now it has made it further in the tests than the 920 did :supz:

User avatar
InspectahACE
Legit Extremist
Legit Extremist
Posts: 1765
Joined: Tue Sep 06, 2005 8:25 pm
Location: Las Vegas

Re: Bad memory controller?

Post by InspectahACE » Thu Apr 15, 2010 2:55 pm

Right on dude. Glad to hear it's working well so far :)
i7 3930K @ 3.8 Ghz | Asus Rampage IV Extreme | Asus GTX TITAN SLI | 16GB G.Skill Ripjaws Z DDR3-1866 | Corsair H100i | Corsair Force GT 90 GB SSD | 2x Corsair Force GT 240 GB SSD | 450GB VelociRaptor | Sound Blaster Z | Corsair AX1200i PSU | Logitech G502 | Logitech G810| CM HAF-932 Black Edition | BenQ Zowie XL2730 27" monitor | Windows 10 Pro 64-bit

Post Reply