strange readings

This is the place to discuss the latest computer hardware issues and technology. Please keep the discussion ON TOPIC!
Post Reply
User avatar
Merlin
Legit Extremist
Legit Extremist
Posts: 888
Joined: Sat May 08, 2004 4:03 pm
Location: Dallas Texas

strange readings

Post by Merlin » Sun Feb 20, 2011 11:14 pm

I installed CPU ID in my friends computer to see if the memory was registering as dual channel and I noticed that the Multi on the CPU was changing as I watched. Its a Compaq Presario desktop. Is this normal? Also the Ram will not run in dual channel.. I checked the slots and the I have two 1 gig sticks in slots #1 and #2 then I have two 512 meg sticks in slots #3 and #4. I tried taking out the sticks in 3 and 4 but no change. I have updated the chipset drivers and all the ram shows up fine in BIOS and CPUID.
Merlin
ASUS Z97-A LGA1150|i7 4790K|32Gb G-skill Ripjaws DDR3 2400| EVGA GTX660 | Corsair HX520W PSU
ASUS ROG MAXIMUS X HERO 1151|i7 8700K|32Gb G-skill Ripjaws DDR4-2666| EVGA GTX1080 | Samsung 500GB SSD | Corsair AX760 PSU

DragonFury
Legit Extremist
Legit Extremist
Posts: 605
Joined: Mon Jan 31, 2011 11:51 am

Re: strange readings

Post by DragonFury » Mon Feb 21, 2011 12:19 am

AMD OR INTEL? AMD NEEDS THE MEMORY SIDE BY SIDE INTEL IS 1,3 AND 2,4 srry for the caps.
Mini ME
Is in a state of flux....

User avatar
Major_A
Legit Extremist
Legit Extremist
Posts: 3793
Joined: Tue May 15, 2007 2:11 pm
Location: Houston, TX

Re: strange readings

Post by Major_A » Mon Feb 21, 2011 12:47 am

It's either AMD's Cool n Quiet or Intel's Speedstep. They both adjust the multiplier and voltage so the CPU consumes less power and puts out less heat.

What other hardware is installed in the machine? The motherboard might not support dual channel mode. For more system info download HWiNFO32.
http://download1us.softpedia.com/dl/ca6 ... 32_370.zip

*EDIT*
Edited to make sense and fix HWiNFO32 link.
Last edited by Major_A on Mon Feb 21, 2011 12:06 pm, edited 2 times in total.

User avatar
Merlin
Legit Extremist
Legit Extremist
Posts: 888
Joined: Sat May 08, 2004 4:03 pm
Location: Dallas Texas

Re: strange readings

Post by Merlin » Mon Feb 21, 2011 9:09 am

The MB is an ECS MCP61PM-HM rev. 1.0a the CPU is an AMD Athelon 3800+ socket AM2+. It has a Nvidia 7800GT vid card. The two 512meg sticks are both Hynix, one of the 1 gigers is Hynix the other is another brand. All four sticks are the same speed.
Merlin
ASUS Z97-A LGA1150|i7 4790K|32Gb G-skill Ripjaws DDR3 2400| EVGA GTX660 | Corsair HX520W PSU
ASUS ROG MAXIMUS X HERO 1151|i7 8700K|32Gb G-skill Ripjaws DDR4-2666| EVGA GTX1080 | Samsung 500GB SSD | Corsair AX760 PSU

User avatar
Major_A
Legit Extremist
Legit Extremist
Posts: 3793
Joined: Tue May 15, 2007 2:11 pm
Location: Houston, TX

Re: strange readings

Post by Major_A » Mon Feb 21, 2011 12:03 pm

Here is a BIOS update for that board, don't know if it will help, definitely won't hurt.
http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/gene ... R1002_USEN

Does this look like the board?
http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/docu ... c=en&cc=us
I only see 2 RAM DIMMs.

What does HWiNFO32 say about the Memory?
HWiNFO32_Memory.png

User avatar
Merlin
Legit Extremist
Legit Extremist
Posts: 888
Joined: Sat May 08, 2004 4:03 pm
Location: Dallas Texas

Re: strange readings

Post by Merlin » Mon Feb 21, 2011 9:51 pm

I have not had a chance to put that tool on it yet. The pic is it except the pic is rev. 1.0b mine is a 1.0a and the spot to the left is full with two more dimms.
Merlin
ASUS Z97-A LGA1150|i7 4790K|32Gb G-skill Ripjaws DDR3 2400| EVGA GTX660 | Corsair HX520W PSU
ASUS ROG MAXIMUS X HERO 1151|i7 8700K|32Gb G-skill Ripjaws DDR4-2666| EVGA GTX1080 | Samsung 500GB SSD | Corsair AX760 PSU

User avatar
Major_A
Legit Extremist
Legit Extremist
Posts: 3793
Joined: Tue May 15, 2007 2:11 pm
Location: Houston, TX

Re: strange readings

Post by Major_A » Mon Feb 21, 2011 10:12 pm

It says it supports Dual Channel, don't know why it wouldn't be working.

And you have the latest chipset drivers off of nVidia's site, correct? Sorry had to post a picture since I can't link to the file since I don't know what OS you're running.
nForceChipsetDriverLocation.png
nForceChipsetDriverLocation.png (21.44 KiB) Viewed 1709 times

User avatar
Merlin
Legit Extremist
Legit Extremist
Posts: 888
Joined: Sat May 08, 2004 4:03 pm
Location: Dallas Texas

Re: strange readings

Post by Merlin » Tue Feb 22, 2011 7:16 pm

I installed the drivers listed for the MB off of a Compaq support site. 15.49 nforce_win_vista_win7_32bit
Merlin
ASUS Z97-A LGA1150|i7 4790K|32Gb G-skill Ripjaws DDR3 2400| EVGA GTX660 | Corsair HX520W PSU
ASUS ROG MAXIMUS X HERO 1151|i7 8700K|32Gb G-skill Ripjaws DDR4-2666| EVGA GTX1080 | Samsung 500GB SSD | Corsair AX760 PSU

Post Reply