Why am I folding so slowly?

Here you can find out about our Folding Team! Our goal: to understand protein folding, protein aggregation, and related diseases
Post Reply
User avatar
shamrok3
Legit Extremist
Legit Extremist
Posts: 269
Joined: Mon Dec 21, 2009 7:53 pm
Location: Australia
Contact:

Why am I folding so slowly?

Post by shamrok3 » Wed Jan 06, 2010 4:02 am

At the moment it's taking me 40-50 minutes per step on my desktop, running SMP client on 4 cores @ 3.0GHz, where it's taking only 20 Minutes or so on may laptop, runnign SMP on 2 Cores @ 2.26GHz. Is this massive difference merely because one is Intel and the other AMD, or have I screwed up?
Exact Data:
[04:25:27] Project: 2665 (Run 0, Clone 715, Gen 166)
[04:25:27]
[04:25:29] Entering M.D.
[04:25:39] Calling FAH init
[04:25:41] ater
[04:25:41] Writing local files
[04:25:41] rom checkpoint)
[04:25:41] Read checkpoint
[04:25:41] eps (16 percent)
[04:25:41] ter
[04:25:41] Writing local files
[04:25:41] Completed 41700 out of 250000 steps (16 percent)
[04:25:59] Extra SSE boost OK.
[04:40:47] Writing local files
[04:40:48] Completed 42500 out of 250000 steps (17 percent)
[05:29:40] Writing local files
[05:29:40] Completed 45000 out of 250000 steps (18 percent)
[06:17:38] Writing local files
[06:17:38] Completed 47500 out of 250000 steps (19 percent)
[07:31:12] Writing local files
[07:31:12] Completed 50000 out of 250000 steps (20 percent)
[08:12:00] Writing local files
[08:12:01] Completed 52500 out of 250000 steps (21 percent)
[09:03:06] Writing local files
[09:03:07] Completed 55000 out of 250000 steps (22 percent)
[09:53:43] Writing local files
[09:53:43] Completed 57500 out of 250000 steps (23 percent)
Multiple Exclamation marks - The first sign of an unsound mind.

Rig: Intel 3930K, Noctua U12P-SE2 , ASUS P9X79, 16GB RAM, 60GB OCZ Vertex 3, 2x3TB Seagate (RAID 0), 1TB Samsung F3, EVGA GTX760, CM 650 Watt PSU
NZXT HU002 Case, LG Blu-Ray Writer/Combo
21.5" BenQ E2200HD @ 1920x1080, Razer Lachesis/Lycosa/Sennheiser HD558, Windows 8.1 Pro 64 Bit

User avatar
DMB2000uk
Site Admin
Site Admin
Posts: 7095
Joined: Mon Jul 18, 2005 5:36 pm
Location: UK

Re: Why am I folding so slowly?

Post by DMB2000uk » Wed Jan 06, 2010 6:09 am

Partly Intel vs AMD, but also because they're probably different WU's so will take different amounts of time to finish.

Dan
Image (<- Clickable)

User avatar
shamrok3
Legit Extremist
Legit Extremist
Posts: 269
Joined: Mon Dec 21, 2009 7:53 pm
Location: Australia
Contact:

Re: Why am I folding so slowly?

Post by shamrok3 » Wed Jan 06, 2010 5:25 pm

Nope. I'm pretty sure it's the same WU. Project 2665: HGG in Water. I also don't see why it would have downloaded a WU that takes 50 Min per step.
Multiple Exclamation marks - The first sign of an unsound mind.

Rig: Intel 3930K, Noctua U12P-SE2 , ASUS P9X79, 16GB RAM, 60GB OCZ Vertex 3, 2x3TB Seagate (RAID 0), 1TB Samsung F3, EVGA GTX760, CM 650 Watt PSU
NZXT HU002 Case, LG Blu-Ray Writer/Combo
21.5" BenQ E2200HD @ 1920x1080, Razer Lachesis/Lycosa/Sennheiser HD558, Windows 8.1 Pro 64 Bit

User avatar
shamrok3
Legit Extremist
Legit Extremist
Posts: 269
Joined: Mon Dec 21, 2009 7:53 pm
Location: Australia
Contact:

Re: Why am I folding so slowly?

Post by shamrok3 » Thu Jan 07, 2010 12:52 am

Strange thing, it was running at approx 1 step in 30 min while I was running a virus scan, but promptly returned to 40-50min per step after the scan finished.
Multiple Exclamation marks - The first sign of an unsound mind.

Rig: Intel 3930K, Noctua U12P-SE2 , ASUS P9X79, 16GB RAM, 60GB OCZ Vertex 3, 2x3TB Seagate (RAID 0), 1TB Samsung F3, EVGA GTX760, CM 650 Watt PSU
NZXT HU002 Case, LG Blu-Ray Writer/Combo
21.5" BenQ E2200HD @ 1920x1080, Razer Lachesis/Lycosa/Sennheiser HD558, Windows 8.1 Pro 64 Bit

User avatar
Darkstar
Legit Extremist
Legit Extremist
Posts: 1910
Joined: Thu Feb 01, 2007 12:24 pm
Location: San Diego
Contact:

Re: Why am I folding so slowly?

Post by Darkstar » Thu Jan 07, 2010 7:32 am

Might want to post that one in the Stanford forums see if they can tell you anything.

:drinkers:
Phenom II 1075T,Phenom II 1090T,Intel i7 870
Gigabyte 890XA-UD3
Evga GTX460
8 GB Corsair
Agility2 120GB SSD
Dual 24" Samsungs LCD's

User avatar
geokilla
Moderator
Moderator
Posts: 1048
Joined: Thu Mar 15, 2007 9:46 am
Location: Toronto, Canada

Re: Why am I folding so slowly?

Post by geokilla » Thu Jan 07, 2010 4:33 pm

Are you running the Windows SMP client? Switch to the Linux one. See http://www.evga.com/forums/tm.aspx?m=4464 to run the Linux client on VMware. It's much better than Notfred client. Also very easy to setup.

Either way, have you tried restarting your SMP client? Sometimes restarting it will fix whatever problem that's slowing your folding progress. Does Task Manager show that [email protected] is using all your CPU usage?
Intel Core i5-3570K @ 4.2Ghz @ 1.16V (CPU-Z + LinX)
Gigabyte Z77X-UD5H F14 BIOS
ASUS GTX 460 768MB @ 800/1950
Kingston HyperX DDR3 8GB @ DDR-1333
Corsair AX750
Crucial M4 128GB
Western Digital Black 1TB
Cooler Master Hyper 212+ EVO
BenQ E2420HD
---------------------
I AM CANADIAN!

User avatar
shamrok3
Legit Extremist
Legit Extremist
Posts: 269
Joined: Mon Dec 21, 2009 7:53 pm
Location: Australia
Contact:

Re: Why am I folding so slowly?

Post by shamrok3 » Fri Jan 08, 2010 2:29 am

Ok, It's showing as using all of my CPU, I have restarted several times, still taking about 50 Min/Step. Laptop is STILL running faster. I will have a look at running Linux through VMWare, but I don't think that my CPU on stock clocks will be able to complete -bigadv's within the time. And since my overclocking doesn't seem to be working, I will be running stock clocks.
Multiple Exclamation marks - The first sign of an unsound mind.

Rig: Intel 3930K, Noctua U12P-SE2 , ASUS P9X79, 16GB RAM, 60GB OCZ Vertex 3, 2x3TB Seagate (RAID 0), 1TB Samsung F3, EVGA GTX760, CM 650 Watt PSU
NZXT HU002 Case, LG Blu-Ray Writer/Combo
21.5" BenQ E2200HD @ 1920x1080, Razer Lachesis/Lycosa/Sennheiser HD558, Windows 8.1 Pro 64 Bit

User avatar
shamrok3
Legit Extremist
Legit Extremist
Posts: 269
Joined: Mon Dec 21, 2009 7:53 pm
Location: Australia
Contact:

Re: Why am I folding so slowly?

Post by shamrok3 » Fri Jan 08, 2010 7:38 am

I have tried to install the VMWare Linux client but it's not working. I'm running a Phenom II, so it doesn't have any Hyperthreading, which means I only have 4 Logical cores. Because of this, when I run the VMWare, it says that I only have 4 Processor cores, where it needs 7. When I try to install through VMWare/Create New Virtual Machine, it doesn't recognise the system, so I tried telling it that it was Ubuntu Linux (Which Linux is it based on anyway?) to which it said that the OS was not installed... Perhaps there is some way for me to manually reconfigure the settings so that it's only running 3 or 4 cores and possibly reducing RAM requirements as my base OS (Windows Vista HP) is 32 Bit and therefore only supports around 3.3GB of RAM, and this is my main computer.
Multiple Exclamation marks - The first sign of an unsound mind.

Rig: Intel 3930K, Noctua U12P-SE2 , ASUS P9X79, 16GB RAM, 60GB OCZ Vertex 3, 2x3TB Seagate (RAID 0), 1TB Samsung F3, EVGA GTX760, CM 650 Watt PSU
NZXT HU002 Case, LG Blu-Ray Writer/Combo
21.5" BenQ E2200HD @ 1920x1080, Razer Lachesis/Lycosa/Sennheiser HD558, Windows 8.1 Pro 64 Bit

vbironchef
Legit Extremist
Legit Extremist
Posts: 2301
Joined: Tue Mar 27, 2007 3:35 pm

Re: Why am I folding so slowly?

Post by vbironchef » Fri Jan 08, 2010 7:47 am

I went through some very old posts and found this: http://code.google.com/p/fah-smp-affinity-changer/

User avatar
shamrok3
Legit Extremist
Legit Extremist
Posts: 269
Joined: Mon Dec 21, 2009 7:53 pm
Location: Australia
Contact:

Re: Why am I folding so slowly?

Post by shamrok3 » Fri Jan 08, 2010 5:03 pm

Ok, never mind, I got the Linux VM running. Obviously running it had put it into the VMWare OS list, from which I could change the amount of cores and RAM allocation. One final question: The guide says that you will need 4600Mb (As opposed to 3600Mb) to run 8 core folding (As opposed to 7 core folding). If I am running it with 2GB of RAM should I be using 3 Cores? Or should I be using 3 Cores anyway to free one up for my GPU folding? (currently my only source of points, Laptop SMP folding is STILL only on about 40% from folding around a week/7 hours a day and desktop is only up at 50% from folding for a week at 8 hours a day.)
Multiple Exclamation marks - The first sign of an unsound mind.

Rig: Intel 3930K, Noctua U12P-SE2 , ASUS P9X79, 16GB RAM, 60GB OCZ Vertex 3, 2x3TB Seagate (RAID 0), 1TB Samsung F3, EVGA GTX760, CM 650 Watt PSU
NZXT HU002 Case, LG Blu-Ray Writer/Combo
21.5" BenQ E2200HD @ 1920x1080, Razer Lachesis/Lycosa/Sennheiser HD558, Windows 8.1 Pro 64 Bit

User avatar
shamrok3
Legit Extremist
Legit Extremist
Posts: 269
Joined: Mon Dec 21, 2009 7:53 pm
Location: Australia
Contact:

Re: Why am I folding so slowly?

Post by shamrok3 » Fri Jan 08, 2010 5:28 pm

Yaay! Super-Success. Using Linux VM, it's now completing a step around about every 12 Minutes. Woot! Thanks Geo!
Multiple Exclamation marks - The first sign of an unsound mind.

Rig: Intel 3930K, Noctua U12P-SE2 , ASUS P9X79, 16GB RAM, 60GB OCZ Vertex 3, 2x3TB Seagate (RAID 0), 1TB Samsung F3, EVGA GTX760, CM 650 Watt PSU
NZXT HU002 Case, LG Blu-Ray Writer/Combo
21.5" BenQ E2200HD @ 1920x1080, Razer Lachesis/Lycosa/Sennheiser HD558, Windows 8.1 Pro 64 Bit

User avatar
shamrok3
Legit Extremist
Legit Extremist
Posts: 269
Joined: Mon Dec 21, 2009 7:53 pm
Location: Australia
Contact:

Re: Why am I folding so slowly?

Post by shamrok3 » Sat Jan 09, 2010 12:41 am

!UPDATE!
Finished a whole 35% and the day's only half done! Took me around 4 Days with the SMP client to achieve this. Hoping that the pts for this are decent!
Multiple Exclamation marks - The first sign of an unsound mind.

Rig: Intel 3930K, Noctua U12P-SE2 , ASUS P9X79, 16GB RAM, 60GB OCZ Vertex 3, 2x3TB Seagate (RAID 0), 1TB Samsung F3, EVGA GTX760, CM 650 Watt PSU
NZXT HU002 Case, LG Blu-Ray Writer/Combo
21.5" BenQ E2200HD @ 1920x1080, Razer Lachesis/Lycosa/Sennheiser HD558, Windows 8.1 Pro 64 Bit

User avatar
geokilla
Moderator
Moderator
Posts: 1048
Joined: Thu Mar 15, 2007 9:46 am
Location: Toronto, Canada

Re: Why am I folding so slowly?

Post by geokilla » Sat Jan 09, 2010 12:39 pm

No problem. I hope you're not using the -bigadv flag. You can configure the client so it doesn't use -bigadv. You can run the normal 1920 point WU on it as well.

You can also set it to use just 4 cores and say 1024MB of RAM.
Intel Core i5-3570K @ 4.2Ghz @ 1.16V (CPU-Z + LinX)
Gigabyte Z77X-UD5H F14 BIOS
ASUS GTX 460 768MB @ 800/1950
Kingston HyperX DDR3 8GB @ DDR-1333
Corsair AX750
Crucial M4 128GB
Western Digital Black 1TB
Cooler Master Hyper 212+ EVO
BenQ E2420HD
---------------------
I AM CANADIAN!

User avatar
shamrok3
Legit Extremist
Legit Extremist
Posts: 269
Joined: Mon Dec 21, 2009 7:53 pm
Location: Australia
Contact:

Re: Why am I folding so slowly?

Post by shamrok3 » Sat Jan 09, 2010 4:14 pm

No,I'm not using -bigadv. I'm not that stupid, I know that you really need an i7/i5 to run -bigadv.
Multiple Exclamation marks - The first sign of an unsound mind.

Rig: Intel 3930K, Noctua U12P-SE2 , ASUS P9X79, 16GB RAM, 60GB OCZ Vertex 3, 2x3TB Seagate (RAID 0), 1TB Samsung F3, EVGA GTX760, CM 650 Watt PSU
NZXT HU002 Case, LG Blu-Ray Writer/Combo
21.5" BenQ E2200HD @ 1920x1080, Razer Lachesis/Lycosa/Sennheiser HD558, Windows 8.1 Pro 64 Bit

Post Reply