What OS is best for Intel I7 to have 6GB

Operating Systems
Windows, Linux, Solaris, Red Hat, etc.....32 bit or 64 bit.
If its an OS, its here.
Post Reply
vbironchef
Legit Extremist
Legit Extremist
Posts: 2301
Joined: Tue Mar 27, 2007 3:35 pm

What OS is best for Intel I7 to have 6GB

Post by vbironchef » Sat Nov 22, 2008 4:00 pm

Planning my next build and I want to use XP Pro 32bit, but will it a be able to use 6GB? So I thought I would ask everyone what operating system I should buy. Need it to connect to work and things like that.

User avatar
martini161
Mr Awesome
Mr Awesome
Posts: 3185
Joined: Sat Sep 08, 2007 8:27 pm
Location: Cherry Hill, New Jersey
Contact:

Re: What OS is best for Intel I7 to have 6GB

Post by martini161 » Sat Nov 22, 2008 4:29 pm

need it to connect to work? is your stove on the network? :lol: but in all seriousness, get either vista home premium or ultimate 64bit

User avatar
Apoptosis
Site Admin
Site Admin
Posts: 33922
Joined: Sun Oct 05, 2003 8:45 pm
Location: St. Louis, Missouri
Contact:

Re: What OS is best for Intel I7 to have 6GB

Post by Apoptosis » Sat Nov 22, 2008 4:39 pm

you only have one choice... 64-bit Vista unless you want Linux of course.

vbironchef
Legit Extremist
Legit Extremist
Posts: 2301
Joined: Tue Mar 27, 2007 3:35 pm

Re: What OS is best for Intel I7 to have 6GB

Post by vbironchef » Sat Nov 22, 2008 7:00 pm

Thanks, That is what I thought. I was worried that some of Natasha's work programs would not work on Vista. Looks like I'll need both rigs up and runing just to make sure. Guess instead of building one more rig, I'll have to build two. :)

User avatar
martini161
Mr Awesome
Mr Awesome
Posts: 3185
Joined: Sat Sep 08, 2007 8:27 pm
Location: Cherry Hill, New Jersey
Contact:

Re: What OS is best for Intel I7 to have 6GB

Post by martini161 » Sat Nov 22, 2008 7:12 pm

vbironchef wrote:Thanks, That is what I thought. I was worried that some of Natasha's work programs would not work on Vista. Looks like I'll need both rigs up and runing just to make sure. Guess instead of building one more rig, I'll have to build two. :)
oh poor you :P

User avatar
DaIceMan
Legit Extremist
Legit Extremist
Posts: 1599
Joined: Tue Jul 18, 2006 10:31 pm
Location: Springfield-ish, Missouri
Contact:

Re: What OS is best for Intel I7 to have 6GB

Post by DaIceMan » Sun Nov 23, 2008 1:19 am

I was probably more reluctant about the swap from XP to Vista than any other OS swap that I've ever made, but after making the small step (dual boot, keeping XP intact "just in case"), I actually found myself using the Vista side more than the XP side. I have yet to find an app that won't work in Vista, and with UAC disabled (I can't believe I'm about to type this)... I actually enjoy Vista.

There! I said it!

I actually just this week wiped the drive completely of XP and am now Vista only on my gaming rig.
Gamer - Thermaltake Element S | PC Power & Cooling Silencer 750 Black | Gigabyte GA-EP45-DS3L | Intel E8400 | Arctic Cooling Freezer 7 Pro | 4GB OCZ Reaper Ram | XFX 8800GTX | Creative X-Fi XtremeGamer | Seagate 7200.10 320GB

HTPC / Folder - Palit 9600GT 1GB Sonic | AMD Phenom 9600 | Corsair DHX 4GB | ECS GF8200A | OCZ StealthXStream 500
Thanks to Palit, AMD, Corsair and ECS for sponsoring the 2008 Folding Give-away!

Image

User avatar
vicaphit
Legit Extremist
Legit Extremist
Posts: 2792
Joined: Thu Apr 05, 2007 2:22 pm
Location: SE Ohio

Re: What OS is best for Intel I7 to have 6GB

Post by vicaphit » Sun Nov 23, 2008 3:19 pm

I have had no problems with Vista 64bit. Yes, you get a crash here and there with some games, but it seems that it is mostly the game's fault.

Like DaIceMan said, turn off UAC before you do anything else. Type "msconfig" in the run box and the very last tab gives you the option to turn it off.
----
Andy

New Rig: Intel Q6600 (2.7ghz), ASUS P5KC, 4GB DDR2-800, Palit 9600GT (1GB), Ultra X3 1KW (thanks LR!), Vista 64bit
Dell Rig: AMD Athlon X2 4000+ (2.1ghz), 2 GB DDR2 Ram, MSI 8800GT (512MB), Vista 32bit

PSN: VICaphit

User avatar
Major_A
Legit Extremist
Legit Extremist
Posts: 3793
Joined: Tue May 15, 2007 2:11 pm
Location: Houston, TX

Re: What OS is best for Intel I7 to have 6GB

Post by Major_A » Wed Nov 26, 2008 12:55 am

If you come across an app that doesn't play well with Vista create an XP VM.

Microsoft Virtual PC 2007 = Free

User avatar
Jakey The Avatar
Legit Enthusiast
Legit Enthusiast
Posts: 47
Joined: Mon May 12, 2008 12:16 pm

Re: What OS is best for Intel I7 to have 6GB

Post by Jakey The Avatar » Wed Nov 26, 2008 7:18 am

... I must be in the minority; I actually like the UAC in Vista ...
You move north.
It is pitch black. You are likely to be eaten by a grue.

User avatar
DMB2000uk
Site Admin
Site Admin
Posts: 7095
Joined: Mon Jul 18, 2005 5:36 pm
Location: UK

Re: What OS is best for Intel I7 to have 6GB

Post by DMB2000uk » Fri Nov 28, 2008 5:04 am

Jakey The Avatar wrote:... I must be in the minority; I actually like the UAC in Vista ...
You like having to click 5 times to do anything?!?

Dan
Image (<- Clickable)

User avatar
Jakey The Avatar
Legit Enthusiast
Legit Enthusiast
Posts: 47
Joined: Mon May 12, 2008 12:16 pm

Re: What OS is best for Intel I7 to have 6GB

Post by Jakey The Avatar » Fri Nov 28, 2008 7:36 am

You like having to click 5 times to do anything?!?
It doesn't bother me. But, what I do like is knowing which programs require admin privileges to function properly and which don't.

Probably because I am a control freak. I like knowing exactly what every program is doing, how it is doing it, and why it is doing it.
Also, I'm really curious. I like to know "stuff like this" in general.
You move north.
It is pitch black. You are likely to be eaten by a grue.

User avatar
martini161
Mr Awesome
Mr Awesome
Posts: 3185
Joined: Sat Sep 08, 2007 8:27 pm
Location: Cherry Hill, New Jersey
Contact:

Re: What OS is best for Intel I7 to have 6GB

Post by martini161 » Fri Nov 28, 2008 12:59 pm

but it doesnt really tell you much, it would have been ok if it says "program x wants to do y, is this ok?" instead of just "program x wants to do something"

User avatar
Cypher
Legit Fanatic
Legit Fanatic
Posts: 147
Joined: Thu Jan 26, 2006 5:21 am
Location: St. Charles, MO
Contact:

Re: What OS is best for Intel I7 to have 6GB

Post by Cypher » Wed Jan 07, 2009 10:22 am

Windows XP Professional x64 is also another option.
Facebook | Linux Systems Administrator | Web and Software Developer | Microsoft Certified Professional

"Wielding power untouched by mortal man."

User avatar
DMB2000uk
Site Admin
Site Admin
Posts: 7095
Joined: Mon Jul 18, 2005 5:36 pm
Location: UK

Re: What OS is best for Intel I7 to have 6GB

Post by DMB2000uk » Wed Jan 07, 2009 10:34 am

The trouble with xp 64 bit is that the 64bit drivers for it are sketchy at best, and so you'll find that vista 64bit is a much better 64bit implementation.

Dan
Image (<- Clickable)

Post Reply