Artifacts on old ATI x550.

Forum for all the AMD (Previously ATI) video cards from the past, present and future!
Post Reply
moon111
Legit Extremist
Legit Extremist
Posts: 290
Joined: Fri Dec 16, 2005 12:33 pm

Artifacts on old ATI x550.

Post by moon111 » Thu Jun 05, 2008 3:51 pm

Probably asking a question I already know the answer to. Still I'm curious.

A little history:
ATI Radeon x550 started to give me huge artifacts. Even while displaying the initial ASUS motherboard logo.
-Removed everything possible. Right from Keyboard to 2nd memory stick.
-Reseated card.
-Removed/cleaned/reinstalled 3rd party video card cooler.
-Cleared motherboard's CMOS.
-Reduced graphics settings via safemode. Was able to boot to 'normal' mode.
-Flashed video card bios. After this, was able to use my regular 1680x1050 resolution.

Now things are looking great most of the time. But try gaming, playing a video,
or what really baffles me... the left hand column in Control Panel, it's all corrupted
with artifacts. I had a new 500gb drive, so I installed XP on it thinking it might
be software... but it did the same thing. So it's gotta be a hardware issue.

Really wish I had another card to swap but I don't. Knowing my luck, I'll get another
card just to find out the motherboard is the problem. Anyone got a suggestion other
then replace the card? I wanted to replace, but more when I could afford something
better then a 'budget' unit.

SAMSAMHA
Legit Extremist
Legit Extremist
Posts: 312
Joined: Tue Sep 27, 2005 8:59 am

Re: Artifacts on old ATI x550.

Post by SAMSAMHA » Fri Jun 06, 2008 2:39 am

sounds to me could be memory on the vid card is bad.

moon111
Legit Extremist
Legit Extremist
Posts: 290
Joined: Fri Dec 16, 2005 12:33 pm

Re: Artifacts on old ATI x550.

Post by moon111 » Fri Jun 06, 2008 2:58 pm

SAMSAMHA wrote:sounds to me could be memory on the vid card is bad.
That would make sense. When it hits higher needs usage, it messes up. I just wouldn't of
though openning up control panel for example would of taxed the card as hard as say a video.

User avatar
Kougar
Legit Extremist
Legit Extremist
Posts: 251
Joined: Mon Feb 12, 2007 12:59 pm
Location: Texas

Re: Artifacts on old ATI x550.

Post by Kougar » Tue Jun 17, 2008 10:07 am

moon111 wrote:
SAMSAMHA wrote:sounds to me could be memory on the vid card is bad.
That would make sense. When it hits higher needs usage, it messes up. I just wouldn't of
though openning up control panel for example would of taxed the card as hard as say a video.
Doesn't really matter how taxing it is, both 2D and 3D still use the same onboard VGA memory. Got an image of this control panel corruption?
Core i7 920 @ 4.2GHz 1.36v
Gigabyte GA-X58-UD5
Under Water

Post Reply