Graphic errors on powecorlo hd 4830

Forum for all the AMD (Previously ATI) video cards from the past, present and future!
Post Reply
Rafa
Legit Little One
Legit Little One
Posts: 3
Joined: Sun Jun 07, 2009 6:35 am

Graphic errors on powecorlo hd 4830

Post by Rafa » Sun Jun 07, 2009 6:45 am

Hello, recently i've bought an power color hd 4830, mys sistem is: PSU Nox 500w, 2GB ram, pentium 4 3.4GHz, motherboard is ASROCK 4dualcore SATA2.

I've checked ASRock site to see if the graphic card was compatible and updated my bios so it can run it, my problem is, in game there ar some graphic errors like this one : Image

This happens in almost every game, but in a lesse extent, i've tried on Halo, Left4Dead and X-Men Origins: Wolverine, the only game without these errors is Guitar Hero 3. I've tried the latest catalyst patch as well as the one recommended in the mobo site but the problem continues, does anyone have a clue how to fix this?

User avatar
InspectahACE
Legit Extremist
Legit Extremist
Posts: 1767
Joined: Tue Sep 06, 2005 8:25 pm
Location: Las Vegas

Re: Graphic errors on powecorlo hd 4830

Post by InspectahACE » Sun Jun 07, 2009 9:54 am

I used to get that issue often. I would try using AtiTool and do a scan for artifacts. if it finds some, then something isn't right with the card. I had a bummy gtx280 not too long ago that gave me all sorts of visual issues. I ended up selling it. try that program and see. are you overclocking the video card at all?
i9-9900k | ASUS Maximus XI Hero | ASUS Strix RTX 2070 Super | 32GB G.Skill Trident RGB DDR4-3600 | Cooler Master ML360L AIO | Seagate Firecuda 510 1TB NVME SSD x2 | Tt ToughPower RGB 850W PSU | Sound Blaster Z | Lian Li PC-O11 Dynamic | Logitech G502 | Logitech G810| BenQ Zowie XL2730 27" monitor | Windows 10 Pro 64-bit

Rafa
Legit Little One
Legit Little One
Posts: 3
Joined: Sun Jun 07, 2009 6:35 am

Re: Graphic errors on powecorlo hd 4830

Post by Rafa » Sun Jun 07, 2009 10:17 am

No, i'm not overclocking it, everything is factory default, i'm trying atitools then

Rafa
Legit Little One
Legit Little One
Posts: 3
Joined: Sun Jun 07, 2009 6:35 am

Re: Graphic errors on powecorlo hd 4830

Post by Rafa » Sun Jun 07, 2009 12:27 pm

Just tested for artifacts on furmark and atitools, there weren't any... So i guess those things weren't artifacts at all

User avatar
InspectahACE
Legit Extremist
Legit Extremist
Posts: 1767
Joined: Tue Sep 06, 2005 8:25 pm
Location: Las Vegas

Re: Graphic errors on powecorlo hd 4830

Post by InspectahACE » Sun Jun 07, 2009 12:31 pm

well if the scanner didn't show anything..maybe a driver issue. If you haven't doneit yet, download Driver Cleaner(or a similar program) it cleans out all the leftover driver files after uninstalling them. Then reinstall and see if that works.
i9-9900k | ASUS Maximus XI Hero | ASUS Strix RTX 2070 Super | 32GB G.Skill Trident RGB DDR4-3600 | Cooler Master ML360L AIO | Seagate Firecuda 510 1TB NVME SSD x2 | Tt ToughPower RGB 850W PSU | Sound Blaster Z | Lian Li PC-O11 Dynamic | Logitech G502 | Logitech G810| BenQ Zowie XL2730 27" monitor | Windows 10 Pro 64-bit

User avatar
Athlonite
Legit Fanatic
Legit Fanatic
Posts: 180
Joined: Mon Oct 15, 2007 10:01 pm

Re: Graphic errors on powecorlo hd 4830

Post by Athlonite » Thu Jun 11, 2009 12:17 am

^^^ Don't use driver cleaner it causes more problems than it fixes^^^

now you say you have a p4 3.4GHz 2GB ram and asrock mobo along with a 500W PSU but what else do have in that system how many HDD's fans sound card or NIC optical drives cd or dvd rom/rw these take a toll on a 500W PSU and if it's not upto snuff you'll see graphical errors like this at idle your system sofar will pull 300~350W stress it playing a game and there goes another 100~150W ontop of that you also don't say if it's AGP or PCI-e or which ati driver your using all of these little things will help us better diagnose the problem and offer better advice
Asus Crosshair V Formula
AMD FX 8320 @ 3700MHz NB/HT @ 2600MHZ
2x 4GB Corsair Vengeance LP 1600 C9
1x Sapphire Radeon HD 7850 9550MHz core 1250MHz mem
1x Pioneer DVD-RW DVR212S SATA
2x Samsung HD502IJ 16MB cache 7200rpm raid0
1x Samsung HD502IJ 16MB cache 7200rpm storage
1x WD2500AAJS 8MB cache 7200rpm storage
Thermolab Baram 1 x 120mm CM R4 90cfm 2000rpm 1x SilverStone 120mm AP 1500rpm 37.5cfm
SilverStone ST75F-P 750W PSU Full Modular
SilverStone RaVeN RV02B-W

User avatar
IRQ Conflict
Legit Extremist
Legit Extremist
Posts: 257
Joined: Thu Feb 15, 2007 10:26 pm

Re: Graphic errors on powecorlo hd 4830

Post by IRQ Conflict » Fri Jun 12, 2009 10:25 pm

That is definitely a driver issue. I got that only much worse in Far Cry with my X1950 Pro. Updating the driver resolved it right away. I get a similar thing in Mass effect with certain areas with the X 1950.

I haven't tested those games on my 4890 though.
-Rampage- Motherboard: Asus Rampage Formula CPU: Q6600 @ 3.2Ghz Cooling: OCZ Vendetta 2 Ram: 4GB OCZ Reaper HPC PC2-8500 5-5-5-15 @ 540Mhz Video Card: Sapphire Radeon HD 5870 Storage: Seagate Barracuda 7200.10 320GB/4x 500GB Barracuda 7200.11 Raid 0 Power Supply: PC P&C Silencer 750 Quad Case: Antec P180B Monitor: Syncmaster 245T OS: Vista 64bit
Image

User avatar
InspectahACE
Legit Extremist
Legit Extremist
Posts: 1767
Joined: Tue Sep 06, 2005 8:25 pm
Location: Las Vegas

Re: Graphic errors on powecorlo hd 4830

Post by InspectahACE » Sat Jun 13, 2009 1:16 am

Athlonite wrote:^^^ Don't use driver cleaner it causes more problems than it fixes^^^
Never caused any issues for me. regardless, he needs to clean out the drivers somehow and reinstall them or a new driver
i9-9900k | ASUS Maximus XI Hero | ASUS Strix RTX 2070 Super | 32GB G.Skill Trident RGB DDR4-3600 | Cooler Master ML360L AIO | Seagate Firecuda 510 1TB NVME SSD x2 | Tt ToughPower RGB 850W PSU | Sound Blaster Z | Lian Li PC-O11 Dynamic | Logitech G502 | Logitech G810| BenQ Zowie XL2730 27" monitor | Windows 10 Pro 64-bit

Post Reply