Memory Not Running at Correct Speed

From general questions to the harder advanced user topics you will find them here!
Post Reply
User avatar
shamrok3
Legit Extremist
Legit Extremist
Posts: 269
Joined: Mon Dec 21, 2009 7:53 pm
Location: Australia
Contact:

Memory Not Running at Correct Speed

Post by shamrok3 » Tue Jan 12, 2010 12:24 am

Ok. So I've had this problem for a while. My motherboard (DFI LANParty DK-790FX-M2RS) Is supposed to support DDR2 1066MHz. Also, my CPU (AMD Phenom II X4 940) is supposed to support DDR2 1066MHz. ALSO, my RAM (Patriot Viper 1066MHz DDR2) is supposed to support 1066MHz. BUT my computer shows it as 400MHz. WHY!? I had found what I thought was the problem; a setting in the BIOS saying: Memory Timings, or somesuch, which was set to AUTO. Well, that wasn't correct, because AUTO was giving me 400MHz. I switched to 'MAXMEMCLK' which opened up a timings submenu, which allowed me to change it to DDR2 1066MHz. One of the titles changed to DDR2 800MHz. Yet, it is still running at 400MHz.
Multiple Exclamation marks - The first sign of an unsound mind.

Rig: Intel 3930K, Noctua U12P-SE2 , ASUS P9X79, 16GB RAM, 60GB OCZ Vertex 3, 2x3TB Seagate (RAID 0), 1TB Samsung F3, EVGA GTX760, CM 650 Watt PSU
NZXT HU002 Case, LG Blu-Ray Writer/Combo
21.5" BenQ E2200HD @ 1920x1080, Razer Lachesis/Lycosa/Sennheiser HD558, Windows 8.1 Pro 64 Bit

mx6er2587
Legit Aficionado
Legit Aficionado
Posts: 57
Joined: Tue Dec 22, 2009 10:48 pm

Re: Memory Not Running at Correct Speed

Post by mx6er2587 » Tue Jan 12, 2010 12:39 am

almost every stick of ddr2 1066 I've seen will default to ddr2 800 until its set correctly in the bios. When your ram is running at ddr2 800 it is actually at 400mhz but ddr2 has a x2 multiplier so it runs at 800mhz. when your ram clock is at 533mhz your ram is running at 1066. Typically there is a 1066 setting in the bios in the same place you found the ddr800 setting. You are right that you need to turn the memory settings from auto to manual.

User avatar
shamrok3
Legit Extremist
Legit Extremist
Posts: 269
Joined: Mon Dec 21, 2009 7:53 pm
Location: Australia
Contact:

Re: Memory Not Running at Correct Speed

Post by shamrok3 » Tue Jan 12, 2010 12:53 am

I have set it to 1066MHz, but it's still saying 400, well actually 440, because I increased the HT to 220.
Multiple Exclamation marks - The first sign of an unsound mind.

Rig: Intel 3930K, Noctua U12P-SE2 , ASUS P9X79, 16GB RAM, 60GB OCZ Vertex 3, 2x3TB Seagate (RAID 0), 1TB Samsung F3, EVGA GTX760, CM 650 Watt PSU
NZXT HU002 Case, LG Blu-Ray Writer/Combo
21.5" BenQ E2200HD @ 1920x1080, Razer Lachesis/Lycosa/Sennheiser HD558, Windows 8.1 Pro 64 Bit

mx6er2587
Legit Aficionado
Legit Aficionado
Posts: 57
Joined: Tue Dec 22, 2009 10:48 pm

Re: Memory Not Running at Correct Speed

Post by mx6er2587 » Fri Jan 15, 2010 7:29 pm

can you post a cpu-z screenshot?

User avatar
shamrok3
Legit Extremist
Legit Extremist
Posts: 269
Joined: Mon Dec 21, 2009 7:53 pm
Location: Australia
Contact:

Re: Memory Not Running at Correct Speed

Post by shamrok3 » Mon Jan 18, 2010 4:39 am

Ok, I will get that down in a couple of minutes.
*EDIT*: CPU-Z and AMD Overdrive showing 440MHz. I am going to reboot now to see if I can fix some of the settings.
CPU-Z Memory.gif
Multiple Exclamation marks - The first sign of an unsound mind.

Rig: Intel 3930K, Noctua U12P-SE2 , ASUS P9X79, 16GB RAM, 60GB OCZ Vertex 3, 2x3TB Seagate (RAID 0), 1TB Samsung F3, EVGA GTX760, CM 650 Watt PSU
NZXT HU002 Case, LG Blu-Ray Writer/Combo
21.5" BenQ E2200HD @ 1920x1080, Razer Lachesis/Lycosa/Sennheiser HD558, Windows 8.1 Pro 64 Bit

kylepaddock
Legit Extremist
Legit Extremist
Posts: 414
Joined: Mon Jul 28, 2008 11:26 pm
Location: Nor Cal
Contact:

Re: Memory Not Running at Correct Speed

Post by kylepaddock » Fri Jan 22, 2010 12:20 pm

shamrok3 wrote:I have set it to 1066MHz, but it's still saying 400, \

i have that same problem
If you have done a transaction with me, please fill out my heatware. http://www.heatware.com/eval.php?id=64039
Ebay is: horizonlongtails it is 100%!!!

Post Reply