Very Frustrated with Processor - Please help

Discussion about Intel CPUs and overclocking. Need help with that new Intel processor? Not sure which one is right for you? Like to void your warranty? This is the place for you! Please keep the topic on Intel Processors!
Post Reply
hexeis
Legit Aficionado
Legit Aficionado
Posts: 64
Joined: Sat Feb 03, 2007 5:12 am
Location: Miami, FL
Contact:

Very Frustrated with Processor - Please help

Post by hexeis » Fri Feb 16, 2007 12:08 am

So I took my E6700(ES) out to test another E6700(ES) and since both are now showing up with smaller multipliers.

The multiplier is 6 instead of 10. Even with the processor that worked I can't get it back to 2.66Ghz (multiplier by 10). But it's weird.

CPU-Z tells me 1.6Ghz while Windows "My Computer" properties tell me 2.66Ghz.

Does anyone know what's going on?

Image

User avatar
InspectahACE
Legit Extremist
Legit Extremist
Posts: 1767
Joined: Tue Sep 06, 2005 8:25 pm
Location: Las Vegas

Post by InspectahACE » Fri Feb 16, 2007 12:46 am

stupid question but...do u know if u have the SpeedStep option turned off in ur bios?..theres also an option called C1E support in the bios(was in my bios anyway) that could do that too...judging by ur voltage that could be it
i9-9900k | ASUS Maximus XI Hero | ASUS Strix RTX 2070 Super | 32GB G.Skill Trident RGB DDR4-3600 | Cooler Master ML360L AIO | Seagate Firecuda 510 1TB NVME SSD x2 | Tt ToughPower RGB 850W PSU | Sound Blaster Z | Lian Li PC-O11 Dynamic | Logitech G502 | Logitech G810| BenQ Zowie XL2730 27" monitor | Windows 10 Pro 64-bit

User avatar
InspectahACE
Legit Extremist
Legit Extremist
Posts: 1767
Joined: Tue Sep 06, 2005 8:25 pm
Location: Las Vegas

Post by InspectahACE » Fri Feb 16, 2007 1:48 am

saw ur new post there :P....if i u havent checked ...check it...i had the same thing happen before i realized it was those settings...those are the only thing si know of that would lower ur speed and voltage like that to save power
i9-9900k | ASUS Maximus XI Hero | ASUS Strix RTX 2070 Super | 32GB G.Skill Trident RGB DDR4-3600 | Cooler Master ML360L AIO | Seagate Firecuda 510 1TB NVME SSD x2 | Tt ToughPower RGB 850W PSU | Sound Blaster Z | Lian Li PC-O11 Dynamic | Logitech G502 | Logitech G810| BenQ Zowie XL2730 27" monitor | Windows 10 Pro 64-bit

hexeis
Legit Aficionado
Legit Aficionado
Posts: 64
Joined: Sat Feb 03, 2007 5:12 am
Location: Miami, FL
Contact:

Post by hexeis » Fri Feb 16, 2007 2:00 am

SWEET! +rep to you friend!

Problem solved. I didn't know CE1 was speedstep!

LOL :P

I was testing several processors and began to think they were all broken. ROFL it's 3am here now.

hexeis
Legit Aficionado
Legit Aficionado
Posts: 64
Joined: Sat Feb 03, 2007 5:12 am
Location: Miami, FL
Contact:

Post by hexeis » Fri Feb 16, 2007 7:33 am

Actually not really. I'm still at 1.6Ghz. I disabled C1E from the BIOS, what is C1E anyway?

hexeis
Legit Aficionado
Legit Aficionado
Posts: 64
Joined: Sat Feb 03, 2007 5:12 am
Location: Miami, FL
Contact:

Post by hexeis » Fri Feb 16, 2007 8:19 am

I've disabled C1E, EIST, and ncreased CPU voltage to 1.35, and still when I boot up CPU-Z tells me

Image

what is going on?

User avatar
InspectahACE
Legit Extremist
Legit Extremist
Posts: 1767
Joined: Tue Sep 06, 2005 8:25 pm
Location: Las Vegas

Post by InspectahACE » Fri Feb 16, 2007 9:10 am

actually C1E and SpeedStep are 2 different things...that do almost the same thing..i had to turn both off on my motherboard...to get it right
i9-9900k | ASUS Maximus XI Hero | ASUS Strix RTX 2070 Super | 32GB G.Skill Trident RGB DDR4-3600 | Cooler Master ML360L AIO | Seagate Firecuda 510 1TB NVME SSD x2 | Tt ToughPower RGB 850W PSU | Sound Blaster Z | Lian Li PC-O11 Dynamic | Logitech G502 | Logitech G810| BenQ Zowie XL2730 27" monitor | Windows 10 Pro 64-bit

Bwall
Legit Extremist
Legit Extremist
Posts: 675
Joined: Sat Apr 16, 2005 12:22 am
Location: St. Louis
Contact:

Post by Bwall » Fri Feb 16, 2007 9:15 am

Your CPU is throttling down to save power and give off less heat since you aren't doing anything processor intensive. Start something that really works the processor and CPU-z will show that the speed is 2.667GHz. Previous versions of CPU-z (1.37 and 1.38 ) didn't show when SpeedStep was actually working. I'm glad that they brought it back personally.
Image

User avatar
InspectahACE
Legit Extremist
Legit Extremist
Posts: 1767
Joined: Tue Sep 06, 2005 8:25 pm
Location: Las Vegas

Post by InspectahACE » Fri Feb 16, 2007 9:26 am

those versions saw it for me:P...just a lil smarta$$in...Bwall is right tho on what its doin..just turn those 2 options off in the bios and u should be fine...
i9-9900k | ASUS Maximus XI Hero | ASUS Strix RTX 2070 Super | 32GB G.Skill Trident RGB DDR4-3600 | Cooler Master ML360L AIO | Seagate Firecuda 510 1TB NVME SSD x2 | Tt ToughPower RGB 850W PSU | Sound Blaster Z | Lian Li PC-O11 Dynamic | Logitech G502 | Logitech G810| BenQ Zowie XL2730 27" monitor | Windows 10 Pro 64-bit

User avatar
DMB2000uk
Site Admin
Site Admin
Posts: 7095
Joined: Mon Jul 18, 2005 5:36 pm
Location: UK

Post by DMB2000uk » Fri Feb 16, 2007 9:32 am

If for some reason it doesn't turn it off, change your power scheme to something thats not like "portable/laptop", say to "always on", that should do it too (independent of BIOS settings if i remmber correctly).

Dan
Image (<- Clickable)

hexeis
Legit Aficionado
Legit Aficionado
Posts: 64
Joined: Sat Feb 03, 2007 5:12 am
Location: Miami, FL
Contact:

Post by hexeis » Fri Feb 16, 2007 11:20 am

thanks for the help everybody.

does anyone know where I can get a copy of CPU-Z 1.38 or something earlier than 1.39?

User avatar
Kougar
Legit Extremist
Legit Extremist
Posts: 251
Joined: Mon Feb 12, 2007 12:59 pm
Location: Texas

Post by Kougar » Fri Feb 16, 2007 10:18 pm

Why would you want an outdated copy of CPU-Z?? Google is your best bet.

1,600mhz is the speed all Core 2 Duo chips default to when Speedstep is active. C1E is an enhanced halt state for the processor, and is is a "deep" sleep state used to conserve power when underclocked.

DMB2000uk had it right, simply changing your Windows power schemes should make it go away. Right click your desktop -> properties -> Screen Saver tab -> "Power" button. Under "Power Schemes" select either "Always On" or "Max Performance". Save and close the windows out, and and that should do the trick.
Core i7 920 @ 4.2GHz 1.36v
Gigabyte GA-X58-UD5
Under Water

amdathlonfx
Legit Enthusiast
Legit Enthusiast
Posts: 29
Joined: Wed Feb 14, 2007 4:08 am

Post by amdathlonfx » Sat Feb 17, 2007 2:31 am

hexeis wrote:thanks for the help everybody.

does anyone know where I can get a copy of CPU-Z 1.38 or something earlier than 1.39?
CPU-Z dwld links :-
---------------------------------



CPU-Z 1.38
-------------------------------------------------------------------------------------http://filehippo.com/download/file/f403 ... 0edd19c91/
-------------------------------------------------------------------------------------
CPU-Z 1.37
-------------------------------------------------------------------------------------
http://filehippo.com/download/file/3464 ... 84d626551/
-------------------------------------------------------------------------------------
CPU-Z 1.36
-------------------------------------------------------------------------------------
http://filehippo.com/download/file/fa9a ... 5a83dffd5/
-------------------------------------------------------------------------------------

tormentor
Legit Enthusiast
Legit Enthusiast
Posts: 27
Joined: Mon Feb 26, 2007 8:30 am
Location: Jerusalem, Palestine

Post by tormentor » Wed Feb 28, 2007 1:37 pm

amdathlonfx wrote:
hexeis wrote:thanks for the help everybody.

does anyone know where I can get a copy of CPU-Z 1.38 or something earlier than 1.39?
CPU-Z dwld links :-
---------------------------------



CPU-Z 1.38
-------------------------------------------------------------------------------------http://filehippo.com/download/file/f403 ... 0edd19c91/
-------------------------------------------------------------------------------------
CPU-Z 1.37
-------------------------------------------------------------------------------------
http://filehippo.com/download/file/3464 ... 84d626551/
-------------------------------------------------------------------------------------
CPU-Z 1.36
-------------------------------------------------------------------------------------
http://filehippo.com/download/file/fa9a ... 5a83dffd5/
-------------------------------------------------------------------------------------
I still have cpu-z 1.38 if u want it pm me, but if you want sth much earlier this is a link for 1.32 http://www.download.com/CPU-Z/3000-2086 ... ag=lst-0-1

User avatar
smokin_mitch
Legit Fanatic
Legit Fanatic
Posts: 130
Joined: Thu May 03, 2007 7:22 am

e6700 running slow?? i can help

Post by smokin_mitch » Thu May 03, 2007 9:42 pm

just disable speedstep and C1E enhanced halt state reboot

then set ur multi at 10 reboot

done!

I had the exact same issue when i first got my e6700 / 680i pc



now look at how my pc runnin :mrgreen: :drinkers:
Attachments
overclock1.JPG
overclock1.JPG (219.52 KiB) Viewed 4350 times

Post Reply